Nu är sommarlovet här och Uppsalas barn och unga får sig en välbehövlig paus från studierna. De nykläckta studenterna går förhoppningsvis en ljusare framtid till mötes. Runt om i världen är det allt fler barn som får möjlighet att gå i skolan, men det är fortfarande miljontals barn som inte har tillgång till utbildning och många av dem drömmer om att få gå i skolan. Här i Sverige har vi haft obligatorisk skolundervisning sedan 1842 - tillgång till utbildning är således inget som svenska barn måste kämpa för.
Skolan är grunden i samhället. På det personliga planet öppnar utbildning dörren till ett självständigt liv, för samhället är utbildning en förutsättning för innovation, tillväxt och god samhällsservice. Förståelse för vikten av utbildning skapar motivation. Fattiga Meriyma Mohammed Ali i nordöstra Etiopien drömmer om att bli läkare och sparar pengar för att en dag ha råd med utbildningen (fn.se). Samtidigt har vi en skola för alla och problem med fallande resultat, hemmasittare och avhopp.
Diskussionen om hur de svenska studieresultaten ska vändas pågår ständigt. En viktig aspekt som ofta glöms bort i debatten är elevernas egen drivkraft. Därför tror vi att det är viktigt att vi talar om varför man ska lära sig vissa saker, och inte stannar vid vad man ska lära sig.
För att skapa förståelse för syftet med att utbilda sig spelar studie- och yrkesvägledning en viktig roll. Vad ska utbildningen leda till? Varför är det bra att ha förståelse för vår historia när vi skapar vår framtid? Varför är det bra att ha kännedom om olika religioner i en globaliserad värld? Vad händer när skolan är slut?
Inte bara studie- och yrkesvägledare utan också annan skolpersonal samt givetvis rektor kan löpande ge information om livet efter skolan. Man bör redan i förskolan resonera med barnen om vad de vill göra när de blir stora.
Om skolorna bjuder in företrädare för branscher, fackliga ombudsmän, entreprenörer, forskare, personalchefer, företagschefer och föräldrar med olika yrken kommer informationen om framtida möjligheter, yrkesområden och kompetensbehov att bli långt mer aktuell än vad som erbjuds eleverna i dag. Dessutom skulle det kunna leda till ökad förståelse hos eleverna om varför de är i skolan. Vad krävs för att man ska kunna bli spelutvecklare? Vad krävs för att man ska kunna bli frisör? Är det kul att jobba som ingenjör?
Det här är dessutom insatser som inte behöver kosta något för skolan – det gäller bara att arrangera informationstillfällena. Närmare kontakter med arbetslivet leder till bättre möjligheter till studiebesök temadagar, praktik, feriejobb och prova-på-arbetsuppgifter. Vilket ytterligare kan förstärka motivationen hos eleverna.
Utbildningsnämnden har nyligen beslutat om en nyordning för studie- och yrkesvägledningen i Uppsalas skolor. Den nuvarande organisationen med en central, samlad studie- och yrkesvägledning, som gällt sedan 2009, avvecklas och ansvaret läggs på varje skola. Under rektors ledning ska vägledningsarbetet byggas in som en naturlig del i undervisningen.
Studie- och yrkesvägledningen har mycket stor betydelse för elevernas val inför framtiden men också för att eliminera avhopp och omval av gymnasieprogram, som drar onödiga kostnader. Vägledningen kan vidare långsiktigt förbättra matchningen på arbetsmarknaden och motverka ungdomsarbetslöshet. Vi anser därför att rektors ansvar och uppgifter avseende studie- och yrkesvägledningen bör vara glasklart uttryckt från politikens sida. Centerpartiet tycker att det bör finnas ett delningstal för maximalt antal elever per studie- och yrkesvägledare. Både för gymnasium och grundskola. Vi yrkade på detta men fick inte gehör i nämnden.
Vi i Centerpartiet vill ha en välfungerande studie- och yrkesvägledning i Uppsalas skolor som stärker ungdomarnas möjligheter inför fortsatta studier och i arbetslivet. Vår vision är att alla elever ska förstå varför de är i skolan och att de bättre ska förstå hur deras vägval formar deras egen framtid. Vi tror på våra ungdomar och med bättre studie- och yrkesvägledning är vi övertygade om att alla kan hitta vägar som bär mot jobb eller eget företagande.
Kenny Jonsson
ledamot (C) i Arbetsmarknadsnämnden
Unn Harsem
ledamot (C) i Utbildningsnämnden
Anna Johansson
ersättare (C) i Utbildningsnämnden
Stefan Hanna
kommunalråd (C)