Under alliansregeringens tid lyftes cykeln på allvar som en del i den nationella transportpolitiken. I den cykelutredning som den dåvarande regeringen tillsatte togs det fram en helt ny bas för att skapa en nationell cykelpolitik, där cykel ses som en del i ett fungerande transportsystem.
Mycket av detta har sedan stoppats upp efter det att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog över regeringsansvaret.
Det har gått så långt att riksdagen var tvungen att genom ett så kallat tillkännagivande ge regeringen i uppdrag att presentera en nationell cykelstrategi. Ett beslut som togs bland annat efter en riksdagsmotion av en av oss, Solveig Zander.
Detta uppdrag gavs redan våren 2015. Målet var att ett förslag till cykelstrategi skulle vara framme före hösten 2016. När den inte kom gavs beskedet att den skulle komma under 2016. Nu har snart första kvartalet 2017 gått och ännu har ingen cykelstrategi presenterats. Fortfarande svarar den ansvariga ministern Anna Johansson (S) att ”regeringens ambition har varit att återkomma till riksdagen under 2016”. Detta i ett svar den 20 mars!
Frågan bereds enligt ministern fortfarande i regeringskansliet – om detta beredande innebär att något verkligt arbete görs är dock osäkert. Om det sker är det dock tydligt att det inte går särskilt snabbt.
Varför är det då så viktigt med en nationell cykelstrategi? Runt om i landet arbetar de organ som arbetar med att planera infrastruktur i länen med att ta fram planer för den kommande planperioden. Dessa planer lägger fram inriktningen ända fram till 2029, bland annat för cykling.
I Uppsala län är det Region Uppsala som är ansvarig för planeringen och i samband med att den nya länstransportplanen tas fram, kommer det också att tas fram en regional cykelstrategi.
Det finns dock viktiga pusselbitar som fattas från nationell nivå. I dag ses cykling från den nationella nivån främst som en lokal fråga, där staten kryper undan sitt ansvar.
Fokus från staten, och därmed begränsande för möjligheten att använda de statliga pengar som finns på regional nivå, är trafiksäkerhet och i praktiken att cyklarna inte ska vara i vägen för bilarna.
Vi vill i stället att också regeringen och staten ser potentialen i cyklingen. Att cykeln är ett eget transportslag också i ett regionalt perspektiv där staten har ett ansvar för att bidra till möjligheten att cykla både till vardags och när det gäller till exempel för att nå olika besöksmål. Det behövs en tydlig inriktning som gör det möjligt att till exempel börja bygga ett sammanhållet regionalt cykelvägnät i Uppsala län, med anknytning in angränsande län, inte minst Stockholms län. Ett regionalt cykelvägnät som inte nödvändigtvis behöver gå längs det statliga vägnätet.
Det kräver en regering som inte bara tänker på höghastighetsjärnväg, utan också ser den potential som cykeln har i ett framtida miljösmart och hälsosamt regionalt transportsystem.
Tyvärr är det allt mer tveksamt om vi har en sådan regering.
Johan Örjes, regionråd (C), 2:e vice ordförande Regionala utvecklingsnämnden
Solveig Zander, riksdagsledamot (C)