Det är dags att avskaffa monarkin i Sverige

Sverige, Danmark och Norge borde bli republiker, precis som Finland och Island, skriver Olle Nykvist med flera.

Hej då! Skribenterna anser att det är dags att Sverige, Danmark och Norge blir republiker precis som Finland och Island.

Hej då! Skribenterna anser att det är dags att Sverige, Danmark och Norge blir republiker precis som Finland och Island.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-12-05 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I morgon, den 6 december, firas Finlands självständighetsdag och det uppmärksammas givetvis i övriga Norden. De nordiska länderna har mycket gemensamt, både historiskt och politiskt. När det gäller tillsättandet av statschef skiljer sig dock länderna åt kraftigt. I Danmark, Norge och Sverige går det högsta offentliga ämbetet i arv inom utvalda familjer. De monarkistiska statsskicken upprätthålls genom förlegade principer om blodsband. Finland och Island har valt en helt annan metod än sängkammarsystemet. I dessa två nordiska länder utses statschefen genom direkta folkval.

Finland har i regel förändrat sitt politiska system före sina grannländer och har kunnat tjäna som en förebild. Finland var det första landet i Europa som införde allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män. Finland blev en republik i samband med landets självständighet. Även på detta område är alltså Finland ett föredöme.

Vi som tillhör de republikanska rörelserna i Danmark, Norge och Sverige vill frigöra våra demokratiska länder från den svårbegripliga kvarleva som monarkin utgör. Vi samarbetar och har återkommande gemensamma möten för att få inspiration av varandra. Vårt gemensamma mål är ett helt monarkifritt Norden.

De nordiska länderna hör till de mest demokratiska staterna i världen. Våra länder placeras ofta i topp i internationella undersökningar om tillståndet för demokratin. Vi kan dock inte slå oss till ro, utan måste fortsätta kämpa för att utveckla och bevara demokratin. Monarki är i ett principiellt perspektiv oförenlig med demokrati. Den politiska demokratins grundläggande princip är att all offentlig makt ska utgå från folket. I ett demokratiskt samhälle ska alla offentliga poster vara öppna för alla medborgare. Val ska stå i centrum vid tjänstebesättningar, inte släkttillhörighet.

För demokratiska länder som Danmark, Norge och Sverige är det ovärdigt att rollen som statschef går i arv inom en och samma släkt. Sedan början av 1900-talet har väldigt många länder bytt statsskick från monarki till republik. Tyvärr har det ofta inte gått fredligt till, men folkomröstningar har inneburit slutet för monarkin i exempelvis Grekland och Italien.

Det finns fortfarande debattörer som hävdar att monarki har fördelar som överväger de demokratiska idealen. Om monarki vore bättre än republik är det svårt att förstå varför inga länder som vinner sin självständighet väljer att bli kungariken. När Finland och Island blev självständiga nationer införde de republik. Även modernare exempel, som Estland och Slovenien, har valt republikanska statsskick.

Inte heller brukar länder som har avskaffat monarkin återinföra densamma. Spanien är ett undantag som bekräftar regeln. Där återinfördes monarkin av fascisterna efter det spanska inbördeskriget, med diktatorn Francisco Franco själv som regent. Franco regerade fram till sin död år 1975, då han efterträddes av sin utpekade efterträdare, Juan Carlos av Bourbon. Det var alltså inte ett demokratiskt och fritt Spanien som lade grunden för återupprättandet av monarkin.

Monarki är ett förlegat statsskick. Det är bättre sent än aldrig att se till att hela Norden får demokratiskt tillsatta statschefer. Medborgarna i både Finland och Island vår välja sin respektive president. Vi kämpar för att statscheferna även i övriga nordiska länder inte ska tillsättas via arv utan utses på demokratisk väg. Dagens system borde vara otänkbart i alla demokratiska stater, även i våra skandinaviska länder.

Före demokratins genombrott för omkring 100 år var det enbart några få republikanska länder i Europa, men växande politiska rörelser för demokrati tog strid mot kungahusen. Under 1900-talets gång försvann sedan monarkin i de flesta länder. I Norden är det dock fortfarande så att medborgarna i tre av fem länder saknar inflytande över vem som är innehavare av det högsta offentliga ämbetet. Vi är övertygade om att när republik väl har införts i hela Norden kommer det snart att vara ganska få som vill återinföra de gamla statsskicken.

Det är hög tid att vi Danmark, Norge och Sverige följer Finland och gör våra länder till fullvärdiga demokratier, där alla offentliga uppdrag är öppna för alla medborgare. Självklart kan våra länder fördjupa demokratin. Republik är statsskicket för framtiden i hela Norden!