I dag, 1 augusti, är det den globala Overshoot day. Dagen infaller tidigare än någonsin. På åtta månader har vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser. Resten av året får vi leva över jordens tillgångar.
Vi har bara ett jordklot, men människor i hela världen lever som om vi hade flera. I Sverige och många andra EU-länder inträffar Overshoot day faktiskt redan i april eller maj. Vi är värre än genomsnittet. Det ger oss ett än större ansvar.
Hushållning med jordens resurser handlar både om miljö och ekonomi. Misshushållning av naturresurser ger ökade kostnader för individer och samhället. Med en stark politisk vilja kan vi vända trenden.
Med de extrema väderhändelser som avlöst varandra det här året med torka, bränder, skyfall, översvämningar är det uppenbart att vi måste förbereda oss inför framtida extremväder som klimatförändringarna för med sig. Vår beredskap är inte tillräckligt god.
Men det är lika viktigt att med full kraft driva arbetet med att minska klimatutsläppen. Det är bara med en regering som prioriterar klimatinvesteringar och har modet att ta långsiktigt viktiga beslut som vi kan skapa ett fossilfritt och hållbart samhälle. Då kan jordens resurser räcka året ut.
Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. För fyra år sedan så var vi i Miljöpartiet i Uppsala tidigt ute med att driva att Sverige behöver en klimatlag. När Miljöpartiet sedan kom med i regeringen och Miljömålsberedningen lyckades skapa bred enighet bland riksdagens partier, utom V och SD, fick Sverige en klimatlag. Nu har Sverige äntligen en stomme för klimatpolitiken att utgå ifrån. Trots det är det flera av de borgerliga partierna som kraftigt prioriterar ner klimat- och miljöbudgeten. Alliansen vill skrota de populära klimatinvesteringsprogrammen Klimatklivet och Industriklivet. Moderaterna vill skära bort var fjärde krona i klimat- och miljöbudgeten. Ulf Kristersson vill skära ner lika mycket på Naturvårdsverket som Donald Trump vill göra på amerikanska miljömyndigheter. Miljöpartiet behövs helt klart i svensk politik.
Politik för hållbar stadsutveckling, klimatsmart byggande, mer ekologisk och hållbart jordbruk gör att fler kan äta klimatsmart, resa utan avgaser och leva med ett mindre fotavtryck.
Det går inte att ignorera att jorden har begränsade resurser. Det går inte att fortsätta att skjuta ansvaret på framtida generationer.
Klimatfrågan är hetare än någonsin inför valrörelsen. Vi tänker ta chansen att prata med så många människor som möjligt om hur de ekologiska fotavtrycken kan minska, hur Sveriges klimatpolitik kan skärpas och hur vår beredskap inför extrema väderhändelser ska förbättras.
Maria Gardfjell
riksdagskandidat (MP)
Erik Apel
riksdagskandidat (MP)