Eko-lantbruken klarar eko-målen

Det är riktigt att dagens konventionella lantbruk inte kan nå miljömålen om ekologiskt jordbruk. Däremot har det ekologiska lantbruket klart lättare att göra det, skriver Kew Nordqvist i en replik till Tina Rudolphsson.

Kew Nordqvist

Kew Nordqvist

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

DEBATT2014-10-08 10:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bra att LRF:s vice ordförande i Mälardalen Tina Rudolphsson (unt.se/debatt 4/10) tar upp de av riksdagen beslutade miljömålen i sin debattartikel om ekologiskt jordbruk.

Det hon inte säger är att dagens konventionella lantbruk har svårt att nå dessa. Det kanske hade varit klädsamt. Däremot har det ekologiska lantbruket klart lättare att klara av målen.

Att det svenska lantbruket importerar och sprider ett par hundra tusen ton kväve varje år, borde vara en tankeställare. Till varje kilogram kväve går det i tillverkningen åt motsvarande en liter olja. Det sprids alltså en supertanker olja varje år på den svenska åkermarken!

Ekologisk odling ger i genomsnitt 70–80 procent i skörd jämfört med konventionell odling enligt en studie publicerad 2012 (EPOK/SLU). Därför är det direkt felaktigt att säga att om vi skulle producera 100 procent ekologiskt och bibehålla produktionsvolymen, så måste åkerarealen ökas med 70 procent.

Sedan förtjänar det återigen att påpekas att djur inte skapar växtnäring. Att påstå att djurantalet behöver ökas för att ersätta konstgödseln, är bara dravel, ett eko från 80-talets infekterade debatt.

Låt oss nu hoppas att de politiska partierna kan enas om att ta fram en jordbruks- och livsmedelsstrategi där målet inhemsk, uthållig matproduktion är vägledande.

För Miljöpartiet är visionen att all livsmedelsproduktion ska vara ekologisk. Takten i omläggningen bestäms av efterfrågan. Därför är det nödvändigt att den offentliga sektorns upphandling går före och visar vägen.

Kew Nordqvist, f d riksdagsledamot (MP)

Läs mer om