Nina Lagh (M), Annika Krispinsson (C) och Johan Örjes (C) skriver (UNT Debatt 26/1) om patientmatsutredningen och tycks vilja ge den ett annat bakomliggande syfte än vad verkligheten vill göra gällande.
För mig och Miljöpartiet är maten inte enbart en fråga om att patienten ska äta sig mätt. Maten är också en del av vården och viktig för tillfrisknandet varför det är viktigt att också undersöka hur vi kan förbättra måltidsupplevelsen.
Genom utredningen finns nu bra underlag som tydliggjort vilket produktions- och distributionssätt som ger bäst nytta och med vilka åtgärder vi kan främja patienternas måltidsupplevelse.
Under arbetet med utredningen har vi kunnat ta del av flera inspirerande exempel på sjukhus där engagerade människor har lyckats vända utvecklingen från mat som inte varit uppskattad till att erbjuda mat som fått mycket högt betyg av patienterna. Utredningen har också visat på vikten av en god måltidsupplevelse där måltidsvärdar fyller en central roll.
Med utredningens förslag uppnås god kvalitet, höga hygien- och säkerhetskrav och dessutom stor flexibilitet samt ökat patientfokus på bästa sätt genom en kombination av modellen 1,2,3-servé för ungefär 80 procent av patienterna.
För de patienter som vårdas på geriatriken och psykiatrin, ungefär 20 procent, så kommer det att erbjudas varmserverad mat.
Det känns därför märkligt att ta del av Centerpartiets kritik eftersom de också ställer sig positiva till förslaget om matvärdar som var en del av utredningens resultat.
Införandet av måltidsvärdar kommer att bidra till att ytterligare säkerställa en god kvalitet, stor flexibilitet, och det bästa för patienten utifrån det faktum att maten är en väsentlig del av vården.
I flera utredningar, bland annat Livsmedelsverkets skrift ”Sjukhusmåltiden – en viktig del av
vården”, konstateras att måltidsupplevelsen består av fler delar än maten. Maten anses stå
för 40 procent och bemötande och miljö står för 60 procent. Samtliga av de sjukhus som utredningsgruppen besökte har ett nära samarbete mellan produktionskök och avdelningskök vilket de menade är en förutsättning för en ökad måltidsupplevelse för patienten
Det är glädjande att Nina Lagh ger uttryck för miljöintresse i sin debattartikel. Det är självklart viktigt både nu i planeringen och kontinuerligt framöver se över hur miljöpåverkan kan minimeras.
Dels pågår ett arbete med att se över typen av material som används och dels val av transportsätt och möjlighet till samtransporter.
Nu har vi möjlighet att skapa en bättre upplevelse av måltiden för våra patienter. För mig och Miljöpartiet är det självklart att landstinget kan och ska göra mer för att erbjuda mat som är av hög kvalitet och förbättra upplevelsen av måltiden. Det är min tro och förhoppning att partierna i landstinget delar den uppfattningen.
Johan Edstav (MP), landstingsråd