En plattform för ungdomsperspektiv

Det behövs ett forum där ungdomar kan diskutera politik friare än vad som är möjligt i politiska ungdomsförbund, skriver Åke Gafvelin.

Åke Gafvelin.

Åke Gafvelin.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-05-20 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det politiska engagemanget bland ungdomar är stort - bara SSU och MUF har tillsammans 25000 medlemmar. Men i förbundspolitiken är det lätt att vissa grundläggande värderingar tas som självklarheter. Debatten reduceras till att handla om sakfrågor istället för kärnideologin. Detta är problematiskt då det riskerar tråkigare samtal, en utestängning av folk med annorlunda åsikter samt i förlängningen polarisering och extremism. Vi behöver en gemensam plattform där alla politiskt intresserade ungdomar är välkomna.

De flesta håller inte med ett förbund i alla frågor. Kanske är man för SSUs skolpolitik, Ungsvenskarnas biståndspolitik, GUs miljöpolitik, MUFs bostadspolitik och CUFs djurrättspolitik samtidigt. Trots detta tecknar många medlemskap för att finna den gemenskap som förbunden erbjuder. Det är lätt att hamna i en sits man tvingas stödja förslag som man egentligen inte gillar.

Dessutom kan många smarta och samhällsintresserade ungdomar som inte står för förbundens alla åsikter lämnas utanför. Den rimliga lösningen är självfallet att erbjuda en alternativ plattform, där alla ungdomar kan mötas oavsett politisk färg. Det har potentialen att ge samma gemenskapskänsla som förbunden utan att man behöver kompromissa med sina åsikter.

För mig är politik något av det mest stimulerande som finns. Att kunna vrida och vända på olika frågor, argumentera för sin sak och förstå hur andra resonerar är en viktig färdighet oavsett om man sitter i FN:s säkerhetsråd eller i skolans matråd. Det är också ett redskap för att göra verklig skillnad. Men om man bara samtalar med liktänkande blir det till slut varken intressant eller utvecklande; man hamnar i en bekräftelsebubbla, där exempelvis höga skatter, eller fria marknader, blir konsensus. I ett alternativt forum, där åsikter möts, kommer man att behöva ifrågasätta sina argument och kanske till och med (om man vågar) ändra sin åsikt. Det leder till verklig utveckling och förändring både på ett personligt och ett samhällsplan.

Man skulle kunna invända att debatten redan tas i förbunden - på stämmor, träffar och möten. Men är det verkligen troligt att någon i Ung vänster skulle argumentera för skattesänkningar, eller vice versa i MUF? Visst finns det olika åsikter, men deras spännvidd är alltid reducerad till kärnideologin.

Den viktigaste anledningen är den ökade polariseringen. IS-islamismen växer och har skickat mer än 300, ofta unga killar, till strid i Mellanöstern. Detta samtidigt som både höger- och vänsterextremismen vinner stöd hos många ungdomar.

Att man söker sig till extrema rörelser grundas ofta i ett snävt spektrum av perspektiv. Genom diskussion och debatt med oliktänkande kan man få en större förståelse för de åsikter som man annars skulle hata. Vad som sades av den amerikanska politikern Alfred Emanuel Smith i början av 1900-talet behåller sin aktualitet även idag - att alla demokratins sjukdomar kan botas med mer demokrati.

Det var av dessa skäl vi startade Ungdomsperspektivet. Ungdomsperspektivet är en ideell förening vars verksamhet består av debatter, diskussioner och föreläsningar - för alla politiskt intresserade ungdomar. Idag befinner sig verksamheten främst i Uppsala, men vi planerar att etablera oss i andra städer när vi blir större. Om du är ungdom, intresserad av politik och villig att höra andras åsikter är du varmt välkommen att bli medlem på ungdomsperspektivet.com och följa @ungdomsperspektivet på sociala medier. Vi behöver ditt ungdomsperspektiv.

Åke Gafvelin

Vice Ordförande

Ungdomsperspektivet.

Läs mer om