En skattechock för barnfamiljer

Riksdagens utredningstjänst har på kristdemokraternas uppdrag räknat på Sverigedemokraternas skattepolitik. Resultatet skulle bli en chock för landets barnfamiljer, skriver Andreas Carlsson (KD).

Andreas Carlsson.

Andreas Carlsson.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Debatt2016-07-06 10:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I samband med presentationen av sin vårbudget gav Sverigedemokraterna ett skattebesked som om det genomfördes skulle bli ett slag i magen på svenska barnfamiljer. Man föreslår en skattereform som skulle innebära att en typisk svensk arbetande barnfamilj, boendes i en villa i en medelstor svensk stad, skulle få en skattechock på 1500 kronor i månaden. För en motsvarande familj i Stockholms län talar vi om ytterligare många hundralappar i höjd skatt. I den senaste partiledardebatten försökte jag få Jimmie Åkesson att förklara varför han vill beskatta svenska barnfamiljer hårdare, han låtsades då som om det regnade.

För trots att Jimmie Åkesson under partiledardebatten i riksdagen lyfte fram sin skattereform som Sverigedemokraternas svar på bristen på ingångsjobb vägrar han prata om hur reformens finansiering kommer slå. Det är inte seriöst och visar på hur svag Sverigedemokraternas jobbpolitik är – de vägrar själva att fullt ut försvara den.

Själva skatteavdraget som Sverigedemokraterna vill införa kommer att kosta minst 180 miljarder kronor. För att finansiera detta föreslår sverigedemokraterna främst slopat jobbskatteavdrag, enhetsmoms (alltså höjd mat- och krogmoms) och slopat ränteavdrag. Sverigedemokraterna måste använda alla dessa tre instrument för att kunna finansiera sin reform.

Detta slår direkt emot svenska arbetande barnfamiljer. För det är de som idag använder jobbskatteavdraget, har höga matkostnader och bor i belånade villor. Riksdagens Utredningstjänst har beräknat effekten av Sverigedemokraternas skattereform för en typisk familj. Resultatet blir en skattechock. För trots att dessa barnfamiljer får ta del av skatteavdraget så ökar deras övriga skatter mycket mer. Över 1500 kr i månaden blir skattehöjningen för en familj där båda föräldrarna arbetar och som bor i en typisk villa i en medelstor svensk stad. På årsbasis motsvarar det nästan en hel månadslön för den ena av föräldrarna.

Sverigedemokraternas skattereformsförslag försöker gömma effekten av deras finansiering, genom att höja de indirekta skatterna snarare än de direkta, men effekterna för verkliga familjer blir högst reala.

Än värre blir det av att Sverigedemokraternas skattereform inte kommer ha den effekt de tror. De hoppas nämligen att om man sänker skatten mer på arbete så kommer arbetslösas så kallade reservationslön (den lön de kräver för att ta ett arbete i stället för att fortsätta leva på bidrag) sänkas. På så sätt tror de att fler ingångsjobb skulle skapas när det blir billigare för företagen att anställa eftersom arbetarna kräver lägre löner. De glömmer då bort att kollektivavtalen sätter ett golv som gör att även om arbetstagaren kan tänka sig att jobb för lägre lön så får arbetsgivaren inte erbjuda ett jobb till den lönen.

Vi kristdemokrater är familjens röst och ställer inte upp på några skattechocker för barn och föräldrar. Svenska familjer har redan idag allt för små ekonomiska marginaler. Vilket bland annat syns i att en typisk tvåbarnsfamilj behöver lägga en oproportionerligt stor del av sin disponibla inkomst på sin bostad.

Sverige behöver reformer för fler jobb, och framförallt för fler jobb som inte kräver högskoleutbildning. Men dessa reformer måste vara träffsäkra, enkla och inte bli en ytterligare belastning på statskassan eller hushållen. Därför har vi kristdemokrater föreslagit introduktionsanställningar. Det är inte ytterligare en arbetsmarknadsåtgärd utan en ny typ av anställningsform som har en lägre ingångslön – detta eftersom man förväntas lära sig en del av jobbet medan man jobbar. Reformen innebär ingen extra byråkrati för företagaren jämfört med en vanlig anställning, staten betalar inte ut några subventioner som belastar skattebetalarna, och den introduktionsanställde skyddas av LAS.

Vi behöver sänkta skatter i Sverige och fler jobb. Men bördan att finansiera ytterligare reformer ska inte bäras av barnfamiljer.

Andreas Carlson

Gruppledare för kristdemokraterna

Läs mer om