Engagera er för EU

Plötsligt är freden i Europa inte självklar. Däerför måste vi rösta för ett Europa i samarbete, skriver Walburga Habsburg Douglas och Karl Sigfrid.

DEBATT2014-05-11 00:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I juni i år är det 100 år sedan första världskriget bröt ut. När soldaterna då drog ut i strid applåderade människor runt om i Europa. Det man trodde skulle bli ett snabbt avklarat krig och som skulle skapa ordning kom att vara i fyra år och resultera i 20 miljoner döda. Det första världskriget kom sedan att följas av ett andra världskrig med 60 miljoner dödsoffer.

I sommar är det också 200 år sedan Sverige senast var involverat i vad som förhoppningsvis var vårt sista krig. Vi svenskar har därmed inget kollektivt minne av krig.

Krig är något som för de flesta av oss känns både avlägset och otänkbart. Att det sista land som Sverige krigade mot dessutom var vårt grannland Norge känns i dag om möjligt ännu mer osannolikt.

Det är fred och generationer av möten som bygger varaktig gemenskap och samhörighet mellan länder och gör krig till något otänkbart. EU är vår viktigaste plattform för fortsatt fred och säkerhet i Europa.

Det europeiska samarbetet började i andra världskrigets ruiner och är i dag historiens mest lyckade fredsprojekt. Vår nyaste medlem Kroatien var nyligen ett krigförande land, men är i dag en stabil demokrati. Det är något vi svenskar ofta glömmer, särskilt när det närmar sig Europaparlamentsval och EU upplevs som både byråkratiskt, onödigt, dyrt och avlägset.
Fred är något som vi svenskar i dag tar för givet. Krig finns inte i vårt medvetande. Men den senaste utvecklingen i östra Ukraina och Rysslands övertagande av Krimhalvön måste väcka vår medvetenhet. Ryssland har börjat agera på ett nytt sätt som vi inte är vana vid.

Plötsligt är freden i Europa inte lika självklar. Vi är vana att se demonstrationer mot EU, men nu demonstrerar människor i stället under EU-flagg. Medan vi svenskar har fullt upp med att fundera över fredagsmys och helgplaner dör människor i Ukraina i sin strävan efter frihet, demokratiska principer, mänskliga rättigheter och öppenhet. Värderingar som vi i Sverige tar så för givna att vi felaktigt anser dem självklara.

EU står upp för allt detta. Varje land har rätt att bestämma över sin egen framtid utan rysk inblandning. Vi välkomnar Ukraina och länder i EU:s närområde som vill ansluta sig till en ordning med marknadsekonomi och respekt för mänskliga rättigheter. Ryssland hotar freden och friheten i Europa genom sina aggressioner mot Ukraina. Därför behövs ett starkt EU som talar med en röst. Tack vare EU-samarbetet kan vi gemensamt vidta kraftfulla och kännbara åtgärder i detta kritiska läge.
För ett litet land som Sverige är EU det bästa sättet att höras. Sverige är en viktig röst i världen och vi har ett ansvar att stå upp för våra värderingar. På så sätt främjar vi Sveriges säkerhet, välstånd och intressen i den internationella politiken.

Det som händer där berör också oss här hemma. Därför måste vi engagera oss.

Inom alliansen är vi överens om att EU är vårt viktigaste verktyg för att ta oss an de utmaningar som står framför oss. Vi tror på EU och vad EU står för, nämligen frihet och demokratiska principer. Vi tror på ett enat Europa i samarbete som talar med en gemensam röst.
Mot alliansen står en splittrad opposition som i bästa fall kan erbjuda en rörig kompromisspolitik. Därutöver finns flera EU-fientliga extrempartier som strävar bakåt i stället för framåt. Det vore katastrofalt för Europas framtid om dessa partier fick inflytande i Europaparlamentet, särskilt i en så allvarlig tid som denna när vi riskerar ett nytt krig i vårt närområde.
Europeiska Unionen är vår tids viktigaste fredsprojekt. Det är detta som Europaparlamentsvalet i maj handlar om. Gör därför din röst hörd i valet den 25 maj. Rösta för ett Europa i samarbete och för fred och frihet.

Walburga Habsburg Douglas
ledamot (M) i riksdagens utrikesutskott, OSSE-delegationen och suppleant i EU-nämnden
Karl Sigfrid
ledamot (M) i konstitutionsutskottet och suppleant i EU-nämnden

Läs mer om