Det är ingen hemlighet att Landstinget i Uppsala län står inför stora utmaningar. I valet 2014 fick vi väljarnas förtroende att sätta stopp och vända den negativa trenden som landstinget befunnit sig i de senaste åren med hög kostnadsutveckling och köer till vården. I veckan tar landstingsfullmäktige sin budget för de kommande åren. Vi socialdemokrater och miljöpartister lägger nu fram en budget som är ytterligare ett steg i att utveckla landstinget och höja ambitionerna för vården, kollektivtrafiken och kulturen.
Under budgetarbetet har det varit tydligt att landstingets ekonomiska läge är sämre än vad vi hade kunnat befara.
Vi vill betona allvaret i det ekonomiska läge vi har ärvt och den situation landstinget står inför. Akademiska sjukhusets underskott var 346 miljoner kronor för 2014. Kostnaderna för sjukvården ökar nästan dubbelt så fort som intäkterna. Det är en enorm risk för landstingets ekonomi och därmed för att kunna erbjuda en god vård efter behov.
Vår utgångspunkt i arbetet med budgeten har varit både att fullfölja våra politiska ambitioner och ha en ekonomi i balans. För att bryta den negativa kostnadsutvecklingen inom landstinget ställer vi i budgeten effektiviseringskrav på våra verksamheter. Målet är att ständigt förbättra och förnya verksamheterna utifrån medborgarnas behov. Vi vet att vi kan bli bättre på att hitta nya och smarta sätt att genomföra vår verksamhet på.
Vi gör också en nödvändig ändring i landstingets politiska organisation genom att vi lämnar köp–sälj-modellen som ett medel för att styra landstinget.
I grunden handlar det om att vi vill få ut mer välfärd för skattebetalarnas pengar.
Utrymmet i budgeten är inte tillräckligt för att kunna uppnå samtliga av våra mycket ambitiösa målsättningar. I det ekonomiska läge vi befinner oss i är vi därför överens om att det är nödvändigt att göra intäktsförstärkningar för att ge goda förutsättningar för landstingets verksamheter att fungera. Men vi är också ytterst måna om att den skattehöjning som ska göras är måttlig och möjlig för skattebetalarna att bära.
Den skattehöjning på 55 öre som vi föreslår kommer att generera 416 miljoner kronor per år som vi behöver för att genomföra de satsningar vi har fått mandat från väljarna att genomföra.
Här skiljer vi oss från de andra partierna i landstinget. Å ena sidan vill Vänsterpartiet gå ännu längre med skattehöjningarna vilket inte är en långsiktig lösning på de ekonomiska problemen. Å andra sidan vill alliansen fortsätta en politik där inkomsterna inte täcker utgifterna. Deras föreslagna höjning av priserna i kollektivtrafiken slår inte bara hårt mot resenärerna utan är också en otillräcklig inkomstkälla för att täcka de stora hål i ekonomin som de lämnat efter sig. Det är tydligt att de inte gjort sin hemläxa och tagit väljarnas signaler på allvar.
På UNT Debatt i går visade de en påfallande oförmåga att erkänna de stora ekonomiska utmaningar landstinget står inför. Nu är vi beredda att fatta de tuffa beslut och ta det ansvar som borgerligheten flydde från under sin tid vid makten.
I vårt förslag till budget så förändrar och förbättrar vi landstingets verksamheter med ett par tydliga inriktningar.
-– Utveckla vården nära människor. Den allra tydligaste signalen från väljarna var att det var dags att sätta stopp för krisen inom sjukvården. Vi har redan initierat arbetet inom flera strategiska områden för en mer jämlik och effektiv hälso- och sjukvård. Vi vill arbeta vidare för att Uppsala län ska ha den bästa vården i landet och för att nå dit måste vi prioritera investeringar i vården. Vården behöver utvecklas närmare patienterna. Vi vill därför bygga ut och förstärka närvården och bredda primärvårdens uppdrag.
Vi vill bland annat satsa på sjukhusansluten hemsjukvård och utöka verksamheten med mobila vårdteam i hela länet i nära samarbete med länets kommuner för att kunna erbjuda patienter en trygg och säker vård i hemmet.
– Personalen är vår viktigaste resurs. Vi arbetar kontinuerligt för att bli en så god och attraktiv arbetsgivare som möjligt. En av våra viktigaste utmaningar för att kunna erbjuda en vård av hög kvalitet är att skapa en struktur för en hållbar och långsiktig organisation för strategisk kompetensförsörjning avseende vårdpersonal.
Bland annat vill vi underlätta för personer med utländsk utbildning att arbeta i landstinget, fullfölja satsningen på studielön för vidareutbildning av grundutbildade sjuksköterskor inom de områden där bristsituationen är stor samt att säkerställa att kliniskt utvecklingsår för nyutbildade sjuksköterskor kan genomföras under kommande år.
– Utveckla en attraktiv kollektivtrafik. Ett annat område där vi satsar är kollektivtrafiken, som måste vara både prisvärd, attraktiv och tillgänglig. Här handlar det om att utveckla den så att fler ser kollektivtrafiken som ett naturligt val för att ta sig till arbete, studier eller fritidsaktiviteter. Vi tror varken på stora sänkningar eller höjningar av kollektivtrafiktaxan utan istället vill vi investera i ökad trafik och bättre framkomlighet.
I valet 2014 röstade väljarna för förändring. Vi har lagt fram en budget för förändring som tar sikte på att möta de behov som våra invånare har och som tar ansvar för att utveckla och förbättra situationen inom landstinget både på kort och lång sikt. Nu fortsätter vi arbetet för att positionera oss som Sveriges bästa landsting.
Börje Wennberg (S), Johan Edstav (MP), Vivianne Macdisi (S), Malena Ranch (MP), Bertil Kinnunen (S), Robert Damberg (MP)alla landstingsråd i Uppsala