Skillnaderna mellan olika klassrum i en och samma skola är ofta betydligt större än mellan olika skolor. Det viktiga är vad som händer i klassrummet, hur tiden i klassrummet används och kvaliteten på undervisningen.
Utan någon som helst tvekan kan en enskild, duktig lärare göra skillnad. Att påstå något annat (Patrik Rydell UNT Debatt 31/10) är bara oförskämt gentemot lärarkåren.
Rydell ger uttryck för en ganska märklig inställning till lärarrollen. Varför skulle inte lärare vilja göra karriär? Varför skulle just lärarnas lönesättning inte utgå från individens skicklighet, kompetens och engagemang? Inom precis alla yrken funkar lönen som en positiv drivkraft. Centerpartiet anser att det är orättvist att inte motivation och strävan efter nya kunskaper ska märkas i lönekuvertet. Vi tror dessutom att det är helt nödvändigt, om vi vill att de allra bästa söker sig till läraryrket och att de allra skickligaste stannar kvar inom skolan.
Självfallet är inte lönen den enda faktorn. Vi har båda arbetat som lärare och följt hur samhällets krav på lärarrollen successivt byggts på.
Det råder inga begränsningar för vad lärare förväntas kunna göra: anlägga genusperspektiv i undervisningen, ha psykosociala uppgifter, ansvara för förbättrad integration. MP vill i sitt nya kulturpolitiska program att lärarna medverkar till driften av lokala ”bildningshus”.
Lärarna måste i första hand få vara lärare. Om yrket ska bli mer attraktivt, måste det finnas reella möjligheter för en lärare att få fokusera på sina ämnen och sin pedagogiska uppgift.
Där finns det mycket arbete kvar att göra.
Anne Lennartsson (C)
Mattias Johansson (C)
Fotnot: Slutreplik till Patrik Rydell (UNT Debatt 31/10): Lärarna har en helt avgörande betydelse