God habilitering är en grundläggande investering i barn och vuxna med medfödd funktionsnedsättning. På samma sätt är sjukas och skadades rehabilitering en oerhört viktig del av sjukvården. Rehabilitering och habilitering är båda långsiktiga åtaganden där individens förutsättningar och motivation spelar stor roll.
Folkpartiet Liberalerna vill skapa ett ledande centrum för rehabilitering och habilitering i Uppsala, där verksamheter kan lära av varandra.
Arbete i vårdteam ger patienten styrka, teknik och motivation för det maratonlopp behandlingen innebär, och vi vill därför att centrumet ska inrymma sjukgymnast, arbetsterapeut, instruktör, logoped, kurator, psykolog, socionom, läkare och sjuksköterska. Det tror vi bäst tar tillvara varje patients och brukares fulla potential och livskvalitet.
Vi vill skapa en miljö där gym, sjukgymnastik, arbetsterapi och bassängträning möter enskildas behov och stärker inte minst ortopedisk, neurologisk, onkologisk och geriatrisk rehabilitering. Vi vill även satsa mer på habiliteringens specialiserade husläkarmottagning för att bättre bereda plats både för barn och vuxna.
Patienter och brukare måste få större inflytande över sin egen behandling. Vi vill att patienter med remiss till specialistrehabilitering själva ska få avgöra hur de vill ha sin behandling.
Vi tror också att familjer vet bäst var deras barn bör få sin träning och övrig habilitering, och att brukare är de som bäst känner sina egna habiliteringsbehov. Därför vill vi införa vårdval för både habilitering och specialiserad rehabilitering, med sjukgymnaster och arbetsterapeuter som bärande pelare. Det tror vi ger friskare brukare och patienter.
Då ett barn med funktionshinder börjar skolan övergår en del av ansvaret för habilitering och hjälpmedel från landstinget till kommunerna. När barnet så småningom blir vuxet övergår även kvarvarande hjälpmedel.
Folkpartiet Liberalerna vill vidareutveckla samarbetet med kommunerna för att underlätta för barnen och deras föräldrar.
Rehabilitering och habilitering är hårt arbete för både kropp och själ, både för patienter och anhöriga. Kronisk sjukdom eller skada innebär ett nytt läge i livet för en hel familj, och när livsvillkoren förändras kan hjälp på vägen vara ovärderlig.
Försummade anhöriga är morgondagens patienter. Därför behöver vi ta god hand om både barn och vuxna anhöriga. Folkpartiet vill att en vårdsamordnare erbjuds patienter med stort vårdbehov, och även föräldrar till svårt sjuka och funktionshindrade barn.
Den mesta rehabiliteringen och habiliteringen sker i vardagen. Det vill vi stödja. Funktionshindrade som betalar för resor till och från Daglig verksamhet måste i dag betala fullpris då de reser med ”vanlig” kollektivtrafik.
Andra bekostar färdtjänst för många resor, men får ingen rabatt då de använder bussar eller pendeltåg för vissa sträckor eller vid gott väglag. Detta är ojämlikt. Folkpartiet vill att färdtjänstkort eller kvitto till och från Daglig verksamhet ska gälla som biljett i länets kollektivtrafik. Det skulle göra livet lite enklare, lite friare och betydligt mer jämlikt.
Slutligen behöver patienterna, landstinget och Uppsala universitet en professur i rehabiliteringsmedicin.
Patienterna har allt att vinna på mer forskning och utveckling av nya rehabiliteringsmetoder, och vi vill därför inleda dialog med Uppsala universitet om att stötta inrättandet av en sådan professur.
Habilitering är ovärderlig för en människas hela liv. Rehabilitering kan underlätta för personer att kunna återvända till en framtid och en givande vardag. Båda är de maratonlopp som kräver resurser och motivation. För Folkpartiet Liberalerna är satsningar på habilitering och rehabilitering helt grundläggande för att var och en ska kunna leva ett gott liv.
Lina Nordquist
landstingsråd (FP)
Lena Lundberg
landstingskandidat (FP)