Vart fjärde år röstar vi gemensamt fram de politiska förtroendevalda som vi tror kommer att fatta de beslut vi själva skulle ha fattat om vi hade tid och möjlighet. Därefter har vi rätt att fråga, kräva svar och ifrågasätta – som oppositionsföreträdare har jag till och med en skyldighet till detta.
Granskningen av makten måste dock alltid ske med ansvar, UTAN personangrepp. Allt annat gynnar något helt annat än utveckling och konstruktiva lösningar.
Det blåser hårt och kallt på sociala medier just nu, mot de styrande Socialdemokraterna. Många diskussioner rör politiska förslag och ideologiska skiljelinjer, men alldeles för ofta läser jag in ett förakt och en misstänksamhet mot förtroendevaldas engagemang och mot demokratin. Några inlägg är så hårt formulerade att människors barn och familjer helt säkert blir rädda och bedrövade om de ser dem.
Personangrepp är ett ”slippery slope”, ett sluttande plan på väg mot demokratins avskaffande.
Om vi hotar, hatar och skrämmer bort engagerade människor från det demokratiska systemet får vi nämligen en allt sämre fungerande demokrati, till slut ingen alls.
Kränkningar mot enskilda förtroendevalda är därmed riktade mot hela det demokratiska systemet.
Var och en som skriver sådana, skriver ned hela demokratin. Därför behöver detta sägas. Vi har utsett verkliga människor att ägna sin tid åt att bereda demokratiska beslut, och vi måste därmed vara varsamma med hur vi uttrycker oss. Det är vår rätt att tycka, aldrig att kränka.
Jag försvarar inte Socialdemokraternas politik, utan deras demokratiska rätt att driva den.
Vi liberaler har gnisslat tänder när vi fått avslag på våra krav på att vårdcentraler ska kunna remittera till psykoterapi, på minskad administrationsbörda, fler forskningstjänster, videobesök, rätt till lunchstängt för små vårdcentraler, extra ersättning för tolk, fler mobila vårdteam till asylsökande och på ett Geriatriskt Centrum vid Samariterhemmet. Vi har jublat när vi fått ja till krafttag mot hedersvåld, ja till fri personalparkering nattetid, till att underlätta för kliniska prövningar och till att överge planerna på dubbla akutavgifter. I nästa stund har vi återigen knutit handen i fickan över att inga resurser läggs på utbildning av undersköterskor på äldreboenden eller på subventioner av personalparkering dagtid. Och så vidare.
Listan kan göras lång, för sådan är demokratin.
Väljarna har gett Socialdemokraterna förtroendet att leda vårt landsting mellan åren 2014–2018.
Nu är förtroendet deras att förvalta. Invånare och oppositionspartier måste samtidigt få granska och kritisera, men alltid sakfrågorna, aldrig människors personlighet.
Det är lätt att bli frustrerad av att stå bredvid och inte hålla med, men var och en av oss kan påverka framtiden, inte minst genom att bli medlem i ett politiskt parti. Den som inte vill ta det steget vågar jag lova att vi förtroendevalda gärna lyssnar, läser och gör praktikpass för att förstå bättre vad invånarna behöver.
Varje telefonsamtal, varje rapport, varje medlem och varje praktikdag på någons arbetsplats ger kunskap och underlag för klokare beslut. På så sätt kan alla göra skillnad. Så stärker vi demokratin.
Vi invånare utser tillsammans företrädare och ger dem tiden att sätta sig in i våra gemensamma frågor och väga behov mot varandra. Vi ger dem uppdraget att prioritera och prioritera bort. Vi kritiserar deras beslut, men aldrig deras person. Själv vet jag inget bättre sätt att ta hand om det som är vårt gemensamma.
Lina Nordquist
oppositionslandstingsråd (L)