Ett öppet Sverige där alla behövs

Fortfarande möter många HBTQ-personer en problematisk verklighet. Det skriver Kent Persson (M) och Olof Lavesson (M).

Kent Persson (M) är en av artikelns författare.

Kent Persson (M) är en av artikelns författare.

Foto: Izabelle NordfÅell / TT

Debatt2014-07-31 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I måndags inleddes Stockholm Pride. En viktig vecka som lyfter centrala frågor om öppenhet och mångfald.

I ett fritt och öppet samhälle ska man kunna leva med och älska vem man vill. Nya Moderaterna värnar varje människas rätt att välja sina egna uttryck och respekteras för det. Det handlar om lika rättigheter och samma möjligheter, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsroll. Sverige är ett av världens bästa länder för HBTQ-personer. Ett land som dessutom blivit avsevärt bättre de senaste åren då många viktiga reformer har genomförts.

Sedan 2006 har vi bland annat fått en ny enhetlig diskrimineringslag, vi har infört könsneutrala äktenskap, avskaffat tvångssteriliseringarna för den som vill genomgå könsbyte och fått en ny, förenklad könstillhörighetslag. Vid årsskiftet presenterade även regeringen sin HBT-strategi som syftar till att stärka arbetet för HBTQ-personers situation i Sverige.

Men bra kan bli bättre. Fortfarande möter många HBTQ-personer en problematisk verklighet. Det kan vara i skolan, på arbetsplatsen eller inom vården. Därför föreslår vi ett HBTQ-lyft , som syftar till att öka kunskapen och kompetensen gällande HBTQ-personers situation. Det innebär att:

  • Vi vill se ett HBTQ-lyft i samtliga kommuner och landsting. Man ska kunna visa hur man på ett aktivt och strukturerat sätt bemöter HBTQ-personer i den egna verksamheten. Detta gäller såväl de medborgare som nyttjar verksamheterna, som de egna medarbetarna. Vi vill gärna se fler HBT-certifierade verksamheter i kommuner och landsting.
  • Vi vill att samtliga kommuner och landsting inför HBTQ-handlingsplaner. Det handlar om att det ska finnas en grundläggande HBTQ-kompetens hos de anställda och ett välkomnande och respektfullt bemötande. Det ska också finnas en plan för hur man hanterar attityder och diskriminering i kommunen och hur man axlar sitt ansvar som arbetsgivare.
  • Vi kommer att uppmana moderata företrädare att ta ett större ansvar för HBTQ-personers situation i samhället. Vi vill att moderatledda kommuner och landsting går före i detta arbete.
  • Vi vill verka för att idrottsrörelsen och föreningslivet får en viktigare roll i arbetet att förbättra unga HBTQ-personers upplevelser och välmående. Därför vill vi stärka det civila samhällets betydelse för lika villkor och möjligheter för alla människor.
  • Vi vill fördubbla antalet hälsosamtal i skolan. Vi vet att unga HBTQ-personer ofta mår sämre än andra och löper större risk än andra för psykisk ohälsa. En del i det förebyggande arbetet är exempelvis införandet av fler hälsosamtal. Elevhälsan bör ges större utrymme i skolan än i dag genom att hälsosamtal erbjudas oftare, förslagsvis vartannat år.
  • Vi vill ge Skolinspektionen ett tydligt uppdrag att följa upp hur väl Sveriges skolor efterlever skollagen avseende likabehandling.
  • Vi vill se en ökad HBT-certifiering av förskolor och skolor.

HBTQ-lyftet handlar om att se varje människa och skapa möjligheter för dem att leva sina liv på egna villkor och se förbi invanda mönster och normer. Runt om i Sverige ska moderata företrädare i kommuner och landsting vara en stark och tydlig röst för alla HBTQ-personers rättigheter. Vi vill fortsätta byggandet av ett tryggt samhälle som inkluderar alla människor och alla familjer – både här i Uppsala och i resten av landet. Ett tryggare Sverige där alla behövs.

Kent Persson (M), Partisekreterare

Olof Lavesson (M), Riksdagsledamot och nationell talesperson för HBTQ-frågor

Läs mer om