Strax efter de avskyvärda dåden i Paris presenterade EU-kommissionen förslag till ändringar i direktivet om kontroll av förvärv och innehav av vapen. Det är en naturlig reaktion att man vill bekämpa terrorism med de verktyg man har förfogande över. Men för att förhindra illegala vapen måste man adressera andra saker än lagligt registrerade vapen.
I förslaget presenterar kommissionen en rad förändringar som kan komma att försvåra lagligt vapeninnehav, som jaktgevär.
Det är olyckligt, speciellt eftersom de inte tacklar de grundläggande problemen. Jag har ställt en parlamentsfråga till Kommissionen där jag ber om en rad förtydliganden kring följande frågor.
För det första vill Kommissionen förbjuda ”vissa” halvautomatiska gevär. Det kan innebära att många av de lagliga jaktvapen som tillåts i dag förbjuds.
För det andra föreslår Kommissionen att begränsa vapenlicenser till fem år. Om det skulle gälla alla vapenlicenser kommer det att leda till ökad byråkrati och än längre handläggningstider.
För det tredje föreslås förbud för handel med medel för distanskommunikation. Handeln över internet eller per telefon är redan reglerad genom att det krävs tillstånd för att få sälja och köpa vapen. Att förbjuda en viss typ av annonsering innebär att vapen måste säljas via vapenhandlare. Det säger sig självt att det försvårar för människor i landsbygden.
För det fjärde föreslås obligatoriska läkarkontroller för vapeninnehav vilket också kan innebära problem om det ska gälla för varje enskilt köp.
I Sverige har vi cirka 600 000 vapeninnehavare och detta riskerar också ytterligare förlänga handläggningstiderna.
Förslaget landar snart i EU-parlamentet där jag som första vice ordförande i det ansvariga inre marknadsutskottet och enda ordinarie svenska ledamot kommer engagera mig starkt i frågan. Det gäller att ta vara på de bra delarna i förslaget som verkligen kan göra en skillnad för att bekämpa och förebygga brottslighet och terrorism samtidigt som vi måste få bort de redan nämnda förslagen som bara syftar till att göra livet för svårt för vanliga jägare och sportskyttar.
Anna Maria Corazza Bildt, Europaparlamentariker (M), Första vice-ordförande i utskottet för inre marknad och konsumentskydd.