Evakuera inte hit!

Tiundaskolan får inte plats i den just nu växande, expanderande Fyrisskolan, skriver Anna Pahnke.

Helt fel. Att krympa Fyrisskolans organisation går helt emot de tankar vi har om framtiden, skriver Anna Pahnke.

Helt fel. Att krympa Fyrisskolans organisation går helt emot de tankar vi har om framtiden, skriver Anna Pahnke.

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-10-17 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste veckan har vi, lärare och övrig personal på Fyrisskolan, fått läsa i UNT att Tiundaskolan som helhet ska flytta in i Fyrisskolans lokaler, trots att ärendet vare sig samverkats fackligt eller formellt beslut har tagits.

Låt oss här förklara varför en flytt av Tiundaskolan till Fyrisskolan är en mycket dålig idé:

1. Tiundaskolan får inte plats i Fyrisskolans lokaler om inte Fyrisskolans organisation krymper, vilket vore ytterst olyckligt i ett skede då elevkullarna till gymnasiet ökar.

2. Fyrisskolan är en växande, dynamisk skola med unikt samarbete mellan Natur & Teknik som utarbetats just inför kommande expansion av elevkullarna. Vi har väl inarbetade profiler på Samhällsprogrammet (Global klass och Juridik) och Ekonomiprogrammet (Juridik och Företagande) samt specialbyggda lokaler för yrkesprogrammen inom Frisör & Stylist och VVS & fastighet. Även de teoretiska programmen har stora behov av specialsalar i och med att elever inom såväl Ekonomiprogrammet, som inom Teknik och Natur arbetar mycket med entreprenörskap och företagande och då behöver enskilda företagsrum.

Fyrisskolan kommer nu även att erbjuda ett fjärde år på Teknikprogrammet vilket även det ger fler elever. Att krympa Fyrisskolans organisation går följaktligen helt emot de tankar vi har om framtiden.

3. Ottelinskolan (del av Fyrisskolans särskola) är sedan ett antal år lovad att få flytta in i en av de korridorer som Tiundaskolan på förslag ska flytta in i.

Detta innebär i praktiken att Ottelinskolan får fortsätta verka i gamla, slitna lokaler som inte är fullt ut anpassade efter elevgruppen.

4. I dag har Fyrisskolan goda samarbeten med universitet, ett flertal internationella utbyten och många tvärvetenskapliga projekt som riskerar att slås sönder om skolan tvingas att omorganisera sig eller minska elevantalet.

5. Gymnasieskolan har haft ett antal turbulenta år inom Uppsala kommun med renoveringar, flyttar och nedläggningar.

På Fyrisskolan har vi fått ta emot 70 procent av Linnéskolans ele­ver och lärare, vi har tvingats utrymma delar av skolan under renoveringen som pågick under ca sju år och Elprogrammet flyttades från skolan i samma veva som det nya gymnasiet (Gy11) infördes. Nu har vi haft det lugnt i två år och såväl personal som elever på Fyrisskolan behöver få arbetsro även fortsättningsvis.

6. Fyrisskolan har nu nyrenoverade och ändamålsenliga lokaler för gymnasiestudier men inte för mellan- och högstadieelever. Till skillnad från Torbjörn Kättström (UNT 15/10) anser vi att en integration mellan så olika åldersgrupper är mycket svår, för att inte säga omöjlig. Delar av en gymnasieskola skulle däremot kunna integreras i verksamheten utan större problem.

7. Processen med flytt av Tiundaskolan har skett på helt fel sätt. Föräldrar inom grundskolan har fått besked om flytt till Fyrisskolan vid offentligt möte, trots att inget beslut har tagits, ingen riskanalys har gjorts och ärendet har inte skötts i samråd med facket.

Vi skulle vilja att ansvariga inom kommunen skyndsamt kom ut till oss på Fyrisskolan och besvarade alla de frågor vi har om processen och framtiden för vår skola.

Fyrisskolan är en fantastisk skola som måste få möjlighet att utvecklas och expandera de närmaste åren. Vi hoppas därför att ansvariga inom Uppsala kommun tänker om och hittar en annan lösning för Tiundaskolans evakuering.

Anna Pahnke

för lärare och övrig personal på Fyrisskolan

Skola

Läs mer om