Farligt villkora Schengen

Schengen är kärnan i EU och bidrar till tillväxt och välstånd. Skulle Stefan Löfvens förslag bli verklighet skulle det inte bli många länder kvar i Schengensamarbetet, skriver Anna Maria Corazza Bildt.

Anna Maria Corazza Bildt

Anna Maria Corazza Bildt

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

DEBATT2016-03-19 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När statsminister Stefan Löfven (S) gästade Europaparlamentet förra veckan tog han bland annat upp frågan om hur man ska få alla medlemsstater att ta sitt delade ansvar i flyktingkrisen. Hans förslag gick ut på att de som inte hjälper till och delar ansvaret inte heller ska vara en del av Schengensamarbetet. Det kan vara bra att markera politiskt att vi inte bara kan ha förmåner utan att också dela ansvar i Europasamarbetet.

Men att länka asylrätten till Schengen är oansvarigt och att leka med elden. Samarbetet är redan under stort tryck och Löfven riskerar sätta en sista spik i kistan.

Extremhögern gör redan sitt bästa för att använda flyktingkrisen som skäl för att upplösa samarbetet. För att lösa ett problem riskerar man därför bara att skapa ett större.

Det är ett lika naivt som orealistiskt förslag från Stefan Löfven eftersom Schengenkoden inte möjliggör att utesluta länder oavsett skäl – inte ens i de två extremfallen Ungern och Grekland är det möjligt. Schengen är ett internationellt avtal mellan medlemsstaterna och enhällighet krävs, vilket komplicerar saker och ting. Det är därför inkonsekvent när Löfven säger att "Schengenavtalet och den fria rörligheten det skapar är en av EU:s grundpelare, och avgörande för våra ekonomier. Men om vi inte agerar, och agerar snabbt, riskerar vi att förlora den."

Hur agerar han själv? Det minsta han kunde gjort vore att skicka ett lugnande budskap gällande Sveriges roll och försäkra EU att Sverige ska respektera Schengenkoden och vara en positiv kraft för att rädda den fria rörligheten.

Jag önskar att Löfven i stället stöttar Kommissionens färdplan för att återinföra Schengen senast vid årets slut. Där framhäver de att grundförutsättningen är att kontrollen av de yttre gränserna stärks. Jag har nu också initierat arbetet med att ta fram en studie kring kostnaderna för ett Europa utan Schengen som sen ska följas upp med en resolution.

Det är viktigt att skapa förståelse för att Schengensamarbetet handlar om mer än migrationsfrågan. De återinförda gränskontrollerna har redan haft en kraftigt negativ effekt på Sverige och framförallt i Öresundsregionen och Skåne.

Schengen är kärnan i den Europeiska gemenskapen som bidrar till tillväxt och välstånd.

Skulle Löfvens förslag bli verklighet skulle det tyvärr inte bli många länder kvar i Schengensamarbetet. Det är inte genom att förändra reglerna som vi förändrar den politiska viljan. Det kommer i stället krävas både morötter och piska för att skapa den politiska viljan att ta emot flyktingar. En grundläggande förutsättning kommer också att vara att minska flyktingtrycket genom att samarbeta med Turkiet, samt att bättre kontrollera de yttre gränserna och bekämpa smuggling.

Anna Maria Corazza Bildt, Europaparlamentariker (M), förste vice-ordf i utskottet för inre marknad och konsumentskydd

Läs mer om