Centerpartiet vill ge kvinnor mer ekonomisk makt genom att öppna dörrar för mer företagande inom alla branscher, inte minst där kvinnor redan är starkt representerade som anställda. Att ekonomisk styrka leder till jämställdhet råder det ingen större politisk oenighet om men det är ändå här som vänsterns feminister tappar bort sig. Alla branscher anses inte acceptabla att konkurrensutsättas och arbetet för jämställdhet går därför betydligt långsammare än nödvändigt då vår feministiska regerings vision för en jämställd arbetsmarknad verkar vara begränsad till att handla om kvinnors möjligheter att vara och förbli anställda.
Från att ha gått mycket sakta framåt ökade antal kvinnliga företagare med 35,9 procent under Centerpartiets tid i regeringen (2006-2014), en exceptionell utveckling med tanke på finanskrisen. Vi har kraftigt bidragit till att stärka kvinnors ekonomiska makt.
Nu vill regeringen avveckla eller skära i praktiskt taget varje betydande reform som stärkt kvinnors företagande med följden att antalet kvinnliga nyföretagare nu sjunker dramatiskt, ett trendbrott efter flera års ökning.
Enligt världens största entreprenörskapsundersökning, Global Entrepreneurship Monitor (GEM), har kvinnors entreprenörskap i Sverige fallit brant sedan 2013. Vad hände? Ja, det var då vänstern som värst drev den osakliga och hätska debatten kring vinster och tillståndsprövning kopplat till rut-tjänster. Resultatet ser vi nu, med en dramatisk nedgång av företagandet inom just tjänstebranscher som vård och omsorg samt hushållsnära ruttjänster, branscher där en stor andel kvinnor jobbar och driver företag.
Den här utvecklingen visar att attityderna från politiker och myndigheter har en stor påverkan på företagandet. En färsk rapport visar också att företagare i vår egen kommun upplever allt sämre attityder från ledande politiker. Det är allvarligt.
Ska vi nå full jämställdhet, vilket är Centerpartiets målsättning, är det helt nödvändigt att andelen kvinnor som driver företag ökar. Bättre möjligheter och förutsättningar för kvinnors företagande är inte enbart en jämställdhetsfråga utan en fråga om att frigöra alla de resurser, innovationer och möjligheter som finns i att utveckla verksamheter i konkurrens, samt erbjuda varor och tjänster av hög kvalitet, genom privat företagande i alla branscher, och att vi politiker bidrar till ett positivt företagsklimat som skapar de bästa möjligheterna att växa och utvecklas som företag och företagare, i stället för att skapa osäkerhet kring möjlighet till lönsamhet och verksamhetens villkor.
Det finns inga genvägar till ett jämställt företagande. Gemensamt för kommuner som rankas högst i jämställt företagarindex, är att de har ett gott företagsklimat överlag samt att det är kommuner där kvinnors företagande inte ses som något avvikande, vilket återspeglar attityden till jämställdhet i stort.
Det finns ett antal åtgärder som förbättrar företagsklimatet generellt, varav en del vi som kommunpolitiker inte råder över, men som ändå känns viktiga att nämna, då vi som kommunpolitiker också har en uppgift att driva på våra rikspolitiker.
Sänkta arbetsgivaravgifter, eftersom många kvinnor driver personalintensiva tjänsteföretag, samt Lagen om valfrihet (LOV), eftersom många kvinnor driver välfärdsföretag samt relevanta och rimliga krav när kommuner och landsting använder sig av lagen om offentlig upphandling (LOU) eller LOV.
Våra nämnder och styrelser i kommunen har klara och tydliga direktiv hur man ska arbeta och bevaka jämställdhet både vad beträffar anställningar av chefer inom kommunen till hur mycket av fritidspengar som fördelas mellan flickor och pojkar. Därför vill vi i Centerpartiet att vi i jämställdhetsrådet ska ta steg vidare genom att fokusera på att förändra attityder och hitta sätt att stötta och uppmuntra fler kvinnor att starta och driva företag i vår kommun. Att jobba för att Uppsala ska hamna på topp 10 i Jämställt företagarindex är en bra målsättning för Uppsala kommuns Jämställdhetsråd att jobba mot. Ett gynnsamt och jämlikt företagsklimat i hela vår kommun är ett prioriterat mål för Centerpartiet i jämställdhetsrådet.
Anne Lennartsson
Ledamot i Jämställdhetsrådet i Uppsala kommun (C)