Farthinder ett hot mot stadsbusstrafiken

Vi vill vädja till kommunen om att börja ta bort farthinder så snabbt som möjligt, skriver Matilda Sennerfeldt med flera.

Framkomligheten är ett stort problem för busstrafiken i Uppsala, skriver Matilda Sennerfeldt med flera.

Framkomligheten är ett stort problem för busstrafiken i Uppsala, skriver Matilda Sennerfeldt med flera.

Foto: STAFFAN CLAESSON/UNT arkiv

Debatt2023-08-25 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av de största problem som vi bussförare i Uppsala brottas med dagligen, är den bristfälliga framkomligheten. Det leder till en långsam stadsbusstrafik, en ökad risk för skador på passagerare och bussar, en ökad risk för olyckor, ökade utsläpp, och en brist på bussförare.

Linje 3, som har flest passagerare, skall enligt tidtabellen köra i 14,7 km/t från Gottsunda till Nyby under rusningstid. Men vi som har undertecknat detta brev, har alla upplevt förseningar på uppemot 20 minuter, och då är den verkliga genomsnittsfarten 10,7 km/t.

Detta är katastrofalt dåliga siffror, och den primära orsaken stavas farthinder. På linje 3 har vi under de senaste fem åren gått från fyra till 27 farthinder, inklusive sex gupp i Rosendal som kommunen har ”tagit bort” men som i praktiken fortfarande finns kvar.

Flera av de nya fartguppen favoriserar personbilar. En personbil kan köra över i 30 km/t, men en buss påverkas mycket mer. Om en bussförare skall göra ”rätt”, måste hen köra över de värsta guppen i gångfart. Det betyder 7-9 minuter längre körtid på linje 3. Då blir bussen försenad och passagerare missar sina anslutningar. När förseningarna blir alltför stora, kan det leda till att hela turer blir inställda. Ibland ser vi hur personbilar gör farliga omkörningar om bussarna på själva farthindret, kanske även på fel sida av refugen, och det skapar mycket farliga situationer för fotgängare och cyklister. I tillägg används mer bränsle och man får större utsläpp av alla inbromsningar och accelerationer.

Ibland blir förare stressade av förseningarna och kör alltför snabbt över guppen. Det kan medföra att passagerare blir skadade, speciellt om de är vibrationskänsliga. Men det kan också leda till att föraren själv får ryggproblem och blir sjukskriven, och det finns flera förare som har sagt upp sig på grund av hälsoproblem orsakat av fartgupp. Bussförare är ett bristyrke i Sverige. Vi har redan upplevt att turer ställts in på grund av personalbrist, och vi fruktar att detta problem kan komma att öka i framtiden.

I tillägg ökar antalet skador på bussarna. Det betyder att stadsbusstrafiken kommer att kosta mer för Region Uppsala i framtiden. Men eftersom det också är brist på bussmekaniker i Sverige, finns det också en risk för att man helt enkelt inte kommer att ha tillräckligt med personal för att reparera de skador som bussarna påförs.

Detta problem förvärras av att vi har 12 elbussar, och planerar att köpa in fler. Elbussar är tyngre och har en högre tyngdpunkt än gasbussar, så dessa påverkas ännu mer än gasbussar av de vibrationer som fartguppen skapar.

Vi skyddsombud hoppas att kommunen i framtiden tar detta problem på allvar. Problem med framkomligheten medför att invånarna får svårt att ta sig till och från sina jobb, och den kan också leda till att skolbarn missar lektioner för att de inte hinner till skolan i tid. Välbärgade familjer kan köra sina barn till skolan i personbilar, men lågavlönade familjer har inte den möjligheten, så klyftorna i Uppsala kan komma att öka om och när ekonomiskt utsatta skolbarn missar lektioner på grund av den dåliga framkomligheten.

Under våren har det byggts åtta nya farthinder längs linje 7, och fler sägs vara på väg. Vi befarar att det kommer bli förseningar och störningar även på denna linje under hösten, och det kommer att drabba skolbarn, arbetare och andra som behöver åka med linjen.

Nu har kommunen beslutat att bygga spårvagn. Eftersom det är fysiskt omöjligt för en spårvagn att köra över fartgupp, betyder det att kommunen i princip har tagit ett beslut om att ta bort många gupp. Vi vill vädja till kommunen om att börja ta bort farthinder så snabbt som möjligt. Det behövs för att få en stabil och tillförlitlig stadsbusstrafik i Uppsala.