Fel att bunkra skatt

Enligt kommunallagen får medel inte samlas på hög för framtida hyror. Så varför höja skatten nu? frågar alliansen.

Lina ­Nordquist

Lina ­Nordquist

Foto:

DEBATT2015-06-14 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I morgon, måndag, ska landstingsfullmäktige besluta om budget 2016 och det politiska läget har aldrig varit så oklart. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har i sitt budgetförslag en skattehöjning om 55 öre.

En höjning av landstingsskatten drabbar de med lägst inkomster hårdast. Innan vi beslutar om att lägga beslag på en större del av människors löner måste vi vara säkra på att vi tagit vara på den kunskap som finns om hur befintliga resurser kan användas på bästa sätt.

Vi i alliansen anser att det finns andra utvägar utan att för den skull sänka kvaliteten.

Landstingsminoritetens skattehöjning med 55 öre beräknas ge landstinget ökade intäkter på 416 miljoner kronor.

Det märkliga är att större delen, 365 miljoner, av skattehöjningen återfinns i resultatet.

Att höja skatten för att samla i ladorna riskerar att öka kostnadsutvecklingen än mer och vi ser en fara med ett så stort resultat då risken är att pengarna nyttjas till drift.

Detta kommenterar landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) inte alls, utan det anges två skäl till höjningen. Dels ökade hyreskostnader för ombyggnaden av Akademiska sjukhuset. De ökade hyreskostnaderna för 2016 uppgår till 8 miljoner kronor, vilket naturligtvis kan rymmas i en budget på över 10 miljarder kronor. Inte heller för 2017 är den i dag prognostiserade hyresökningen särskilt stor. Det är sant att de nödvändiga investeringar som nu görs kommer att leda till ökade hyres- och driftskostnader, men det dröjer fram till i början av 2020 innan de stora behoven uppstår.

Enligt kommunallagen får inte medel samlas på hög för att betala hyror senare år. En skattehöjning i år kan därför omöjligt motiveras med att hyror och drift ökar längre fram. Varför då höja skatten nu?

Det andra skälet är att landstinget inte får budgetera underskott. Landstinget med alliansen i spetsen höjde skatten 2013 för att vi visste hur mycket vår verksamhet skulle kosta då – inte för att vi trodde att det behövdes mer pengar i år. Vi menar att vi i dag vet för lite om vad behoven och skatteintäkterna är om ett par år för att vi ska ta den enkla vägen att vrida på skattekranen.

Därför föreslår vi i vårt gemensamma budgetförslag, vilket är vårt tionde, att vi inte fördelar ut några pengar i förtid, vare sig för demografi eller enligt något prisindex.

Under de åtta år alliansen styrde landstinget hade vi ett sammantaget resultat på över 1 miljard kronor, men att höja skatten nu för att det inte ska bli underskott 2018 är allt utom ansvar för medborgarnas pengar. Risken eller snarare sannolikheten för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan komma att behöva höja skatten en gång till under mandatperioden är påtaglig.

Vi i alliansen menar absolut inte att vi inte har utmaningar framför oss. Det krävs ett omfattande arbete för att klara av att finansiera framtidens Akademiska sjukhus – i första hand måste det ske genom en ordentlig genomgång av vilken vård som den är mest effektiva att bedriva på sjukhuset. Utvecklingen av nya metoder sker i ett rasande tempo och vi måste arbeta med att vården ska kunna bedrivas på ett mer tillgängligt och kostnadseffektivt sätt än tidigare. Påbörjade metoder med digitala lösningar, kortare vårdtider på sjukhus, vårdlotsar och mobila team är delar av det vi måste arbeta vidare med. Vi vill prioritera detta arbete även framöver och för patienters och ekonomins bästa.

Sedan landstinget tog över ansvaret för all kollektivtrafik i länet har det skett en mycket positiv utveckling. Detta har varit möjligt genom stora satsningar på kollektivtrafik som betalats gemensamt av skattebetalare och resenärer och den balansen vill vi fortsatt ska gälla.

Vi föreslår därför en höjning av taxan till 850 kronor, vilket fortfarande är bland de lägsta i landet.

Däremot har vi relativt höga enkelbiljettspriser om du som resenär bara vill resa kortare sträckor som in eller ut från Uppsala stad. Därför föreslår vi ingen höjning av enkelbiljettsbiljetterna. För oss i alliansen är det viktigt att den som går och cyklar inte betalar än mer för vår kollektivtrafik.

Vi i alliansen styrde tillsammans i åtta år, så vi vet vad det innebär att förhandla, kompromissa och slutligen komma överens. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har i dag inte majoritet i vare sig fullmäktige, styrelser eller nämnder och tvingas därför att förhandla med andra partier varje enskild fråga framöver.

Det innebär att landstinget i dag har en extremt svag ledning, och beslutet om budget och skattehöjning på måndag är bara början på ovissheten om vad som ska hända med våra verksamheter framöver.

För alliansen i landstingetNina Lagh (M)Lina Nordquist (FP)Johan Örjes (C)Anna-Karin Klomp (KD)Robin Kronvall (M)

Landstinget

Läs mer om