Fel kamp förs av Federley

Fredrik Federley för fel kamp mot antibiotikaresistens, skriver Kajsa Dovstad (FP).

Kajsa Dovstad

Kajsa Dovstad

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-12-02 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Europaparlamentarikern Fredrik Federley (C) skriver i UNT (22/11) om vikten av att bekämpa onödig antibiotikaanvändning bland djur. Men Centerpartiets höga ton i resistenskampen ljuder falskt – för att undanröja hotet mot antibiotikaresistensen krävs en skarp EU-politik också för förskrivningen till människor.

För en människa är resistensutveckling hos en annan människa farligare än resistensutveckling hos ett djur.

Ytterst få människor kommer i kontakt med djur i köttproduktion, ytterst få löper risk att smittas av dessa multiresistenta bakterier. Man kan inte gå främst i ledet mot resistensen och låtsats som att det räcker med att minska antibiotikaanvändningen hos djur.

Mycket av den antibiotika som förskrivs i EU förskrivs helt i onödan. I Sydeuropa är det vanligt att virusinfektioner behandlas med antibiotika, trots att det är helt verkningslöst.

Läkarprofessionen måste ta sig samman och utforma strikta EU-gemensamma riktlinjer för antibiotikaförskrivning.

Samtidigt är det viktigt att genom vårdhygien, enkelrum och tidig diagnostik förebygga smittspridning.

Federleys inställning till EU-reglering av antibiotikaanvändning och förebyggande åtgärder verkar vara kluven. I en debattartikel i Dagens samhälle (6/5 -14) skriver han ”sjukvården är och förblir nationell kompetens men...ett gemensamt intresse att bekämpa antibiotikaresistens”.

Centerpartiet värnar om subsidiaritetsprincipen, vilken innebär att politiska beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå. När det gäller att stoppa antibiotikaresistensen är inte nationell nivå en ”möjlig” nivå. Bakterier struntar i nationsgränser och rör sig lika obehindrat som människor i dagens Europa.

Marit Paulsen (FP) har varit drivande i kampen mot onödig antibiotikaanvändning bland djur och numera finns det EU-övergripande regler för djurhållning. Men när det kommer till människor lyser såväl direktiven som det politiska engagemanget med sin frånvaro.

Om Federley menar allvar med att bekämpa antibiotikaresistensen bör han dumpa sin centerpartistiska skepticism mot EU och börja verka för gemensamma regler kring antibiotikaanvändning i sjukvården.

Kajsa Dovstad

ledamot landstingsfullmäktige (FP)

sjukvårdspolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet

Läs mer om