Den 27 oktober tog Feministiskt initiativ – som första renodlade feministiska parti – plats i Uppsala kommunfullmäktige.
Först och främst vill vi tacka Uppsalas väljare för förtroendet att få vara med och forma Uppsalas framtid under de kommande fyra åren! Behovet av en feministisk röst i den politiska debatten är enormt.
Vi har blivit varse det vi anade redan under valrörelsen: Att inget annat parti i Uppsala kommun tar den feministiska och antirasistiska kampen när det är skarpt läge.
Att vi tillför denna saknade dimension har nu blivit tydligt. Vi sammanfattar här våra erfarenheter hittills och ser sedan framåt.
Redan under det första sammanträdet med det nyvalda kommunfullmäktige valdes Sverigedemokraterna in i kommunstyrelsen. Ett parti som aktivt tar avstånd från principen om alla människors lika värde och därmed från ett av demokratins fundament. Ett parti, vars förakt för utsatta människor är vämjeligt. Mot detta parti ställde vi vår kandidat till kommunstyrelsen, en kandidat som vi nominerade på ett feministiskt, antirasistiskt och demokratiskt mandat.
På grund av att övriga partier lade ner sina röster i valet mellan en feminist och en sverigedemokrat, blev sistnämnde invald.
Att lägga ned sina röster i ett sådant val är inte acceptabelt. Det är att säga att det inte spelar någon roll, trots att det går en tydlig skiljelinje mellan oss åtta partier som står för grundläggande mänskliga rättigheter och det parti som inte gör det. Vi hoppas på bättring framöver. Av Uppsalas väljare röstade 94 procent för allas människors lika värde. Dessa väljare bör kunna förvänta sig att deras representanter står upp och försvarar detta.
Vid mötet 15 december gick alliansen från att passivt lägga ned sina röster, till att aktivt ta ställning mot feminism och för rasism i valet till utbildningsnämnd och socialnämnd. Detta bör alla Uppsalabor som röstade på alliansen få vetskap om.
Vi vet att det finns många feminister inom alliansen, och har förstått att alliansen inte var helt eniga när det gällde att aktivt ta ställning för rasism och mot feminism. Ändå blev resultatet att alliansen gjorde just detta, trots att vi hört av oss till samtliga alliansledamöter flera dagar innan och förklarat vad som stod på spel.
Denna text blir därmed också ett upprop till alla som kallar sig feminister – rödgröna som borgerliga. Hur ser ni på att era politiska representanter i Uppsala kommun tar ställning för en sverigedemokrat framför en feminist? Vad hände med att stå upp för alla människors lika värde? För upplysningsidéerna och mot rasism?
Det som hänt på dessa, våra första möten i kommunfullmäktige, visar tydligt varför FI behövs. Vi behövs för att avslöja de patriarkala och elitistiska reflexer som råder när allas lika värde inte står i fokus. När dessa reflexer nu fått råda har resultatet blivit att rasister fått makt och medel att torgföra sina åsikter.
Mot detta står en feministisk rörelse som är starkare än den någonsin varit i Uppsala. Vi i FI Uppsala kommer fortsätta att granska och stå rakryggat för allas lika värde och grundläggande mänskliga rättigheter. Våra väljare är många och blir allt fler, och vi har också sett en enorm medlemsökning.
I den rödgröna majoritetens IVE – Inriktning, Verksamhet, Ekonomi – för Uppsala de kommande åren, som antogs på Kommunfullmäktigemötet 15 december, stod inte ett ord om antirasism. Vi och många väljare med oss, förväntar oss bättring de kommande åren.
Vi kommer att fortsätta att kämpa för våra huvudfrågor – den normkritiska skolan, den mänskliga säkerheten för alla de som utsätts för våld i nära relationer och en stabil bostadsförsörjning som ser till social säkerhet mer än till vinst – de kommande åren.
FI föddes ur frustration. En frustration över fortsatta löneskillnader, ojämnt familjeansvar, fortsatt våld mot kvinnor, fortsatt sexuell exploatering – oavsett om makthavarna var höger eller vänster. Insikten om att ett samhälle med kvinnohat och sexism också bär rasism, homofobi, transfobi och fördomar mot funktionsvariationer har vuxit. FI finns för att det behövs ett parti som synliggör detta.
Den ideologi som förnekar allas mänskliga rättigheter är nationalismen. Den ideologi som sätter rätten att vara människa först är feminismen. Begreppet ”nation” står mot ”mänskliga rättigheter”, ”tradition” står mot ”kunskap”, ”norm” står mot ”normkritik”.
När de gamla partierna inte längre står upp för alla människors lika värde i kommunfullmäktige, behövs ett nytt parti som gör det. Vi är det nya partiet.
Tomas Karlsson, Kommunfullmäktigeledamot (FI)
Mona Camara Sylvan, Kommunfullmäktigeledamot (FI)