FI-politik inte hållbar

FI driver en jämställdhetspolitik som inte är hållbar, skriver Solveig Zander.

Solveig Zander

Solveig Zander

Foto: Sven-Olof Ahlgren

DEBATT2014-07-11 10:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har sedan många år varit aktiv i Centerkvinnorna, Sveriges största politiska kvinnoförbund. Inom Centerkvinnorna står jämställdhetspolitiken i fokus. Som Centerkvinna är jag naturligtvis glad över att Feministiskt Initiativ fört upp jämställdhetsfrågorna på den politiska agendan. Däremot är jag mycket tveksam till den politik som Feministiskt Initiativ för. Vissa delar av FI:s politik anser jag påverkar kvinnors situation negativt.

Under våren och försommaren lovade Feministiskt Initiativ många stora reformer efter höstens val, bland annat inom socialförsäkringsområdet. Under politikerveckan i Almedalen presenterade partiet en ekonomisk rapport, med en redovisning om hur förslagen ska finansieras. En av de största intäktsposterna i FI:s ekonomiska rapport är att kunna beskatta pengar som svenskar placerat i de så kallade ”skatteparadisen”. Om detta överhuvudtaget är möjligt och hur många års förhandlingar som skulle krävas är dock oklart.

En annan stor intäktspost är avskaffandet av ROT- och RUT-avdragen. Ett avskaffande av RUT-avdraget skulle drabba kvinnors företagande hårt, många som driver och arbetar inom de företag som är beroende av RUT-avdraget är kvinnor. Utan RUT-avdraget skulle dessa företag vara tvungna att lägga ner och de anställda mista sina jobb. För den enskilda medarbetaren innebär detta inte bara en utebliven inkomst av anställning, utan också uteblivna inbetalningar till pensionssystemet. På en nationell nivå skulle det innebära att många går från sysselsättning till arbetslöshet, vilket i sin tur leder till minskade skatteintäkter och minskade inbetalningar till pensionssystemet – vilket drabbar alla som får utbetalningar ur pensionssystemet till någon del, men främst kvinnor med en låg inkomstpension.

Feministiskt initiativ vill införa sextimmars arbetsdag, vilket skulle innebära minskade skatteintäkter – intäkter som behövs för att finansiera Feministiskt Initiativs förslag om höjd garantipension, gratis kollektivtrafik och våldsförebyggande åtgärder. Satsningarna i sig är vällovliga, och skulle komma många kvinnor till gagn – dock till ett högt pris! Förutom minskade skatteintäkter skulle också en sextimmars arbetsdag leda till minskade inbetalningar till pensionssystemet, något som skulle drabba såväl de personer som i dag tjänar in till sin pension som de som i dag är pensionärer och får utbetalningar ur systemet.

För att komma runt diskussionen kring minskade inbetalningar till pensionssystemet har Feministiskt Initiativ föreslagit förändringar i pensionssystemet. Partiet vill förändra pensionssystemet så att pensionerna inte i lika hög grad baseras på inkomst. Detta menar Feministiskt initiativ skulle göra pensionssystemet mer könsneutralt. När det nuvarande pensionssystemet konstruerades var en viktig utgångspunkt att samma regler skulle tillämpas lika för alla, det vill säga lika för kvinnor och män. De fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna enades om att ett inkomstbaserat system är mest rättvist för alla – oavsett om man är man eller kvinna.

Feministiskt initiativ skriver på sin hemsida att de vill förändra pensionssystemet, så att det inte bygger på spekulationer. Jag antar att det betyder att de vill ta bort premiepensionen, den lilla del av pensionen som varje individ faktiskt kan påverka själv. Kanske Feministiskt initiativ tänker på hur vi placerar våra pensionspengar, men var kan man garantera den högsta avkastningen, förutom i fonder?

Jag har haft förmånen att leda en pensionsgrupp inom Centerkvinnorna, en arbetsgrupp som tillsammans utarbetade ett förslag med ett 40-tal punkter som ska leda till en mer jämlik pension. Bland förslagen finns några som innebär mindre justeringar av regelverket för pensionssystemet. Däremot står vi bakom att pensionssystemet måste kopplas till inkomsterna, för att pensionssystemet ska vara långsiktigt hållbart.

Ett av Centerkvinnornas förslag är att staten, genom Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten, måste ge tydligare information om hur olika livsval, t ex hur man delar föräldraförsäkringen och deltidsarbete, på verkar kvinnors ekonomi över tid, för att man inom familjen ska kunna fatta välgrundande beslut. Dessutom ska det göras möjligt att under småbarnsåren dela den pensionsgrundade inkomsten mellan föräldrarna.

En annan del av Feministiskt Initiativs politik inom socialförsäkringsområdet handlar om föräldraförsäkringen. Inom FI är man övertygade om att en helt individualiserad föräldraförsäkring skulle öka jämställdheten. Ett sådant förslag innebär att föräldrapenningdagarna delas rakt av mellan föräldrarna utan dagens möjlighet att överföra en del av föräldrapenningdagar mellan föräldrarna utifrån familjens behov och önskemål.

Solveig Zander
riksdagsledamot för (C) i socialförsäkringsutskottet
ledamot i Centerkvinnornas förbundsstyrelse

.

.

Läs mer om