Vi säger ja till en djupgående jämställdhetsdebatt, inte detaljstyrning för att få snygg statistik, skriver Mikael Oscarsson och Ebba Busch Thor i sin slutreplik till Feministiskt Initiativ.
Den 13/5 kritiserade vi på UNT Debatt det faktum att den kritiska granskningen av Feministiskt Initiativ under Europaparlamentsvalet uteblev. Konsekvensen blev en valframgång som inte grundades på partiets faktiska politik
I en replik 17/6 menar företrädare för Feministiskt Initiativ i Uppsala att vår kritik är ”baserat på osanningar”. På Twitter menar en av partiets talespersoner att artikeln innehåller ”så många faktafel att det är genant”.
Men det är ju inte så att vi baserat det vi skrivit på lösa rykten i sociala medier, som verkar vara undertonen i svaromålen. Och de konkreta exemplen på de påstådda faktafelen lyser fortfarande med sin frånvaro.
Våra exempel står svart på vitt i partiets programskrift ”För en feministisk politik”, daterad april 2013 och i intervjuer med FI:s partiledare. Där finns krav på offentliga utgiftsökningar på ett par hundra miljarder, utan en presenterad finansiering. Det rör allt från ”ekonomisk grundtrygghet” (medborgarlön), sex timmars arbetsdag till avgiftsfri kollektivtrafik. Riksdagspartiernas förslag granskas mot en lagd budget, och partierna förväntas få plus och minus att gå ihop. Feministiskt Initiativ spelar efter andra regler, och tar inte ansvar för någonting. Det är oansvarig att lova människor en politik som inte går att genomföra.
Beträffande vårt påstående om att partiet i vissa avseenden har totalitära drag, så lämnade vi två exempel på detta.
För det första att partiet kräver att ett statligt program inrättas för att ”omskola män”. Det är en ogenerad indoktrineringsagenda som ligger långt bortom politikens gräns. Vi menar också att samma tendenser lyser igenom i partiets politik på andra områden som förslaget om sexualundervisning för förskolebarn. Månggifte tog vi upp i vår förra artikel, vilket partiet förnekar i sin replik. Partiets förslag om att avskaffa äktenskapsbalken och införa en samlevnadsbalk där ”två eller flera personer” kan ingå "samlevnad" är dock att betrakta som månggifte.
Sedan vår artikel publicerades har Feministiskt Initiativ presenterat sin valplattform, som preciserar de frågor partiet prioriterar inför valet. Det är ett valprogram som stärker, snarare än försvagar våra invändningar.
Vi känner igen förslagen från FI:s programskrift: avskaffad valfrihet i välfärdssektorn, sex timmars arbetsdag, upprivning av pensionsöverenskommelsen. Beräkningar av kostnader, ännu mindre finansieringsförslag, saknas allt jämt.
FI:s framgångar visar att jämställdhetsfrågorna engagerar, det välkomnar vi. Nu är det hög tid för en djupgående debatt om hur verklig jämställdhet uppnås. Vår väg skiljer sig från FI:s. Vi säger nej till politisk detaljstyrning som enbart leder till snyggare statistik. Vi verkar i stället för ett reellt värderingsskifte där män och kvinnor ses som människor – inte kön – och ges lika möjligheter. Det gör vi genom att stärka både män och kvinnors rätt till självbestämande och möjlighet att påverka sina egna liv. Därför kämpar vi för att underlätta för människor att kombinera föräldraskap med arbetsliv, möjligheter att starta företag inom kvinnodominerade branscher och säger nej till en cementering av könsroller genom kvotering.
Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD)
Ebba Busch Thor, kommunalråd (KD)