Våra svenska somrar är inte längre vad de alltid har varit. Ord som extremvärme, skogsbränder och torka har blivit allt vanligare, inte minst under förra årets sommar. Det är förändringar som påverkar såväl natur och djurliv men även svenska bönder.
När vår natur påverkas av extremare väder är det dags att samhället tar ett större ansvar. Vi kan inte lämna utvecklingen åt sitt eget öde, utan istället tillsammans lösa de gemensamma utmaningar vi ser. Det är dags för det starka samhället att kliva fram och stärka jordbruket samt utveckla ett långsiktigt hållbart fiske.
Situationen för östersjötorsken är mycket kritisk. Vi är många som är vana vid att se östersjötorsken som en stor och fin fisk. En lokal svensk delikatess. I dag ser läget dock helt annorlunda ut. Denna unika fiskart är inte vad den en gång var. Brist på föda, utsläpp, döda havsbottnar och överfiske hotar idag östersjötorsken.
Det bestånd som finns kvar är mycket utmärglat och livslängden kort. Torsken simmar runt på havets botten och letar efter mat, men den växer inte. Torsken håller på att svälta ihjäl. Den torsk vi ser i dag liknar inte ens en torsk. Den har ett stort huvud med skrumpen kropp som är mager och tanig och de har mask i levern som gör att den blir sjuk.
Vi måste agera kraftfullt för att rädda östersjötorsken. Samhället kan inte blunda för detta. Riksdag och regering driver därför på för nödåtgärder samt ett torskfiskestopp under 2019 och 2020 för att östersjötorsken ska överleva – och på sikt kunna återhämta sig.
Detta är ingenting Sverige kan klara på egen hand. Samtidigt som vi gör vår del här hemma driver vi på för att våra grannländer runt Östersjön ska ta ett större ansvar. Torskens tillgång till föda behöver värnas genom att stärka beståndet av sill, strömming och skarpsill, bland annat genom skyddsjakt på gråsäl. Det är nödvändiga insatser för en levande Östersjö och ett hållbart fiske i framtiden.
Stora förändringar är även på väg inom jordbrukssektorn. EU-kommissionen presenterade i juni 2018 förslag för en reformering av den gemensamma jordbrukspolitiken. Sveriges ingång i förhandlingarna är stärkt konkurrenskraft för jordbruket och att svenska bönder ska kunna konkurrera på lika villkor. Det ska löna sig att ha god djurhållning. Alla EU-länder måste ta miljö- och klimatansvar i sitt jordbruk. Jordbruket är en del i klimatutmaningen men också en viktig del av lösningen.
För att vara en viktig del av lösningen på klimatutmaningen måste EU:s nya jordbrukspolitik höja ambitionerna när det gäller klimatet. Det måste vara obligatoriskt för alla EU-länder att ta sitt ansvar för omställning. Vi vill se en öronmärkning av direktstödet till miljö- och klimatåtgärder och mer medel behöver avsättas än idag.
Framtidens jordbruk ska ha en god djurhållning. Det behövs en bra tillsyn så du kan vara säker på att djur behandlas väl. Vi ska inte ha en konkurrenssituation i EU som missgynnar svenska bönder som gör rätt för sig.
Ett gott djurskydd ska vara en konkurrensfördel. Samtidigt vet vi att delar av jordbruksstödet präglas av byråkrati och krångel. Det är därför viktigt att se till att regelverken blir enklare. Svenska bönder ska inte tyngas under administrativa bördor.
2017 antog riksdagen en livsmedelsstrategi för Sverige. Det övergripande målet är en konkurrenskraftig livsmedelskedja, där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.
Det handlar även om att minska matsvinnet i livsmedelskedjan från producent till konsument, genom t.ex. ökat samarbete mellan livsmedelskedjans aktörer och myndigheter samt informationsinsatser riktade mot konsumenter.
Dessa åtgärder ska bidra till att nå det globala hållbarhetsmålet i Agenda 2030. En viktig fråga under hösten kommer vara att ta fram en ny handlingsplan för genomförandet av livsmedelsstrategin. De hotande klimatförändringarna kräver att vi tar ett större ansvar för att säkerställa livsmedelsförsörjningen och därmed krisberedskapen.
Vårt land har en världsunik natur och djurliv, med öppna landskap tack vare en levande landsbygd och vårt jordbruk. När detta hotas av klimatförändringar eller osund konkurrens måste vi politiker tar ett större ansvar. Nu tar vi nästa steg mot att både hav och land ska vara skyddade och hållbara.