Jag och Miljöpartiet vill gärna att Filippinerna ska få låga tullar till EU. Men vi vill också att Filippinerna ska stoppa olagligt fiske. Det gäller att göra saker i rätt ordning.
Olagligt fiske är ett stort globalt miljöproblem. Runt femton procent av världens fångster beräknas komma från fartyg som fångar hotade arter och fiskar utan tillstånd. Det utarmar haven och slår ut småskaligt hållbart fiske.
För att komma till rätta med detta kräver EU att det ska finnas bevis för att all fisk som importeras till unionen ska vara lagligt fångad enligt internationella konventioner.
Nittio länder kan redan visa att de inte säljer olaglig fisk. Men Filippinerna vägrar. Därför har EU-kommissionen gett landet en varning: om de inte gör något åt det olagliga fisket snart kommer de inte att få sälja någon alls fisk till EU.
Filippinerna är världens 12:e största fiskexportör, så en förändring skulle få stor positiv effekt.
Samtidigt har EU-kommissionen nu lovat Filippinerna låga tullar genom ett system som kallas GSP.
Vi gröna vill precis som majoriteten av EU-parlamentet ge Filippinerna GSP-status. Men tillsammans med en majoritet i parlamentet vill vi också att EU-kommissionen väntar med GSP tills frågan om illegalt fiske är löst.
På det sättet skulle vi lyckas uppnå två saker: både en rättvisare handel med ett utvecklingsland och en bättre havsmiljö.
En majoritet i EU-parlamentet, även Christofer Fjellners egen partigrupp, ställde sig bakom den här principen, men tyvärr var det inte en tillräckligt stor majoritet för att beslutet skulle gå igenom.
Som vanligt framställer Moderaterna handel som en fråga om ”för eller emot”, men sanningen är att handelspolitik är mer komplicerad än så. Att säga att MP inte vill hjälpa fattiga länder är direkt fel och fördummar debatten.
Linnéa Engström (MP), EU-parlamentariker