Den ekonomiska politiken under den innevarande mandatperioden har präglats av den djupa internationella skuldkrisen som följde i finanskrisen spår. Tack vare alliansens konsekventa fokus på arbetslinjen och på ordning och reda i statsfinanserna har Sverige klarat krisen bra och vår ekonomi är i dag är en av de starkaste i EU. Sedan hösten 2006 har 300 000 jobb tillkommit samtidigt som utanförskapet har minskat med 200 000 personer. Sverige är det EU-land som har högst andel av befolkningen som jobbar.
Men Moderaterna och alliansen är inte nöjda. Vårt mål är att över fem miljoner svenskar ska ha ett jobb att gå till år 2020. Det är 350 000 fler än i dag. Vägen dit går genom Sverigebygget, vår stora satsning på bostäder, infrastruktur och kommunikationer. Det kommer att gynna expansiva och dynamiska regioner som Uppsala med sin konkurrenskraftiga kombination av kunskap och forskning i världsklass och närheten till Arlanda och Stockholm.
Genom fler bostäder och bättre kommunikationer underlättar Sverigebygget sammanflätningen av Sveriges tillväxtregioner. Nya stambanor för höghastighetståg kommer att binda ihop Stockholm och Uppsala med Göteborg och Malmö. Omfattande satsningar på fler bostäder och investeringar i infrastruktur och kollektivtrafik skapar större arbetsmarknadsregioner och förbättrar matchningen. För Uppsalas del betyder det snabbare och smidigare kommunikationer inte bara med Stockholm utan även med de andra storstadsregionerna i Sverige – och med kontinenten. För alla Uppsalabors del innebär det kortare pendlingstider och mindre stress i vardagen – både till och från jobbet och till och från hämtning och lämning för de som har yngre barn.
Satsningen minskar samtidigt risken för överhettning på bostadsmarknaden tack vare en rad reformer som ger kortare planprocess, lägre regelbörda och bättre tillgång till mark. Sammantaget kommer Sverigebygget att ge 150 000 nya bostäder – varav 20 000 studentbostäder.
En rödgrön regering efter valet skulle innebära ett hot mot en fortsatt god utveckling och ett Sverige som jobbar och har råd med välfärd för alla. För det första för att de förslag de rödgröna vill genomföra gör det dyrare att anställa och sätter bidrag före jobb. Alliansregeringens omfattande arbete med att återupprätta arbetslinjen – som är en nödvändighet för det inkluderande och generösa välfärdssamhälle Sverige ska vara – kommer att ta stora steg tillbaka med en rödgrön regering. Genom att bygga ut bidragssystem och kraftigt sänka drivkrafterna för arbete leder en rödgrön politik till lägre sysselsättning, högre arbetslöshet och ökat utanförskap.
För det andra hotas stabiliteten i ekonomin av politisk osäkerhet. Mindre än två veckor före valet är det fortfarande helt oklart hur oppositionspartierna ska skapa ett regeringskraftigt alternativ. De rödgröna partierna redovisar inte något gemensamt alternativ, ingen gemensam politik.
För det tredje hotas Sveriges starka ekonomi genom hotet mot de offentliga finanserna. De rödgröna är bäst i klassen på att lova allt till alla, men vill inte berätta hur de ska finansiera sina löften. De har hittills lovat reformer som tillsammans kostar 60 miljarder kronor, och de presenterar nya miljardlöften varje dag. Men de saknar över 40 miljarder kronor i finansiering. Det är jämförbart med vad hela försvaret kostar per år, och lika mycket som alla universitet och högskolor kostar tillsammans.
Sverige behöver inte rödgröna ofinansierade hål i budgeten och oro i regeringen. Det Sverige behöver är ordning och reda i statsfinanserna och en fortsatt stabil ekonomisk utveckling för att kunna göra smarta investeringar i bostäder, infrastruktur och kollektivtrafik.
Därför är Sverigebygget så viktigt. Det ger svensk ekonomi bättre förutsättningar för en långsiktigt god utveckling med fler jobb, stigande reallöner och lägre arbetslöshet. Det är så vi bygger Sverige starkt.
Peter Norman
finansmarknadsminister (M)
Karin Enström
försvarsminister (M)
Anna Kinberg Batra
gruppledare i riksdagen och ordförande i finansutskottet (M)