Fler ska få arbete

Att de rödgröna nu tar över kommer att märkas för alla som inte har jobb, skriver Ulrik Wärnsberg, Tobias Smedberg och Sanna Selberg.

Lita på oss. Varje Uppsalabo ska ha jobb eller studier att gå till, skriver Ulrik Wärnsberg med flera.

Lita på oss. Varje Uppsalabo ska ha jobb eller studier att gå till, skriver Ulrik Wärnsberg med flera.

Foto: stewen@qimage.se

DEBATT2015-01-22 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag beslutar kommunens arbetsmarknadsnämnd om verksamhetsplan för år 2015. Fler ska komma i arbete, vuxenutbildningen ska utvecklas och mottagningen för nyanlända i kommunen ska ge bättre möjligheter till etablering på arbetsmarknaden. Detta är reformer som kommer drivas igenom trots att tidigare alliansstyre överlämnar en mycket ansträngd kommunekonomi och minskade statsbidrag.

Vid årsskiftet tillträdde vårt rödgröna samarbete som ny majoritet i kommunens arbetsmarknadsnämnd.

Det innebär ett tydligt ideologiskt skifte som kommer märkas i vardagen för alla de människor som inte har ett arbete eller en utbildning att gå till och för alla de som är nyanlända flyktingar och invandrare. Låt oss nämna tre av de reformområden som kommer ligga i fokus för mandatperioden.

1. För det första, vi tänker skapa en politik där fler människor har arbete. Uppsala har i jämförelse med andra stora städer i Sverige låg arbetslöshet, men de som är långvarigt arbetslösa är arbetslösa allt längre och de blir allt fler. Vi ger förvaltningen uppdrag att utveckla metoder för att ungdomar, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning ska ges möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden. Det är grupper som i dag möter många hinder på vägen till egen försörjning. Vi kommer även att fortsätta ge välfärdsanställningar till personer beroende av ekonomiskt försörjningsstöd från socialtjänsten.

Redan i sommar kommer vi också utöka antalet feriearbeten för unga, vilket är viktigt för att fler ska få en tidig kontakt med och etablering i arbetslivet.

2. För det andra, vuxenutbildningen måste utvecklas för att kunna erbjudas till fler och för att än mer anpassas för varje elev och för arbetsmarknadens behov.

Vuxenutbildningen ska kunna erbjuda fler undervisningsformer och vi vill, så snart vi har skapat en stark ekonomisk grund, låta fler ta del av olika former av vuxenutbildning.

3. För det tredje, nyanlända flyktingar och invandrare måste få bästa tänkbara stöd att etablera sig på arbetsmarknaden. Vi initierar ett arbete som ska samordna kommunens mottagning bättre. Det ska fånga upp den nyanländes behov av kommunala verksamheter, vägleda till rätt verksamhet, och fördjupa samarbetet med Arbetsförmedlingen.

Vi hade förhoppningar om att redan under vårt första verksamhetsår efter valet initiera fler och större reformer inom kommunens arbetsmarknadspolitik.

Men en längre tids underfinansiering av andra verksamheter har resulterat i ett ekonomiskt underskott i kommunen.

Samtidigt som kommunens ekonomi är ansträngd har alliansen, med stöd från Sverigedemokraterna, röstat igenom en nationell budget som innebär kraftiga förändringar för Uppsala kommuns arbetsmarknadsverksamhet jämfört med vad den rödgröna regeringens budget hade inneburit. Detta påverkar bland annat omfattningen av stöd till arbetslösa och platser inom delar av vuxenutbildningen. I delar av arbetsmarknadspolitiken kommer vi till och med att behöva ta ett steg tillbaka innan vi kan gå framåt.

Samtidigt som vi kavlar upp ärmarna och skapar ordning och reda i kommunens ekonomi ska medborgarna kunna lita på att vi tar oss närmare våra arbetsmarknadspolitiska mål: varje Uppsalabo ska kunna lita på att de har ett arbete att gå till eller en utbildning som hjälper dem vidare till studier eller arbete.

Ulrik Wärnsberg

ordförande (S) arbetsmarknadsnämnden

Tobias Smedberg

1 vice ordförande (V) arbetsmarknadsnämnden

Sanna Selberg

ledamot (MP) arbetsmarknadsnämnden

Arbetsmarknad

Läs mer om