FN måste demokratiseras

Dagens Generalförsamling bör ersättas av ett Världsparlament, skriver fem företrädare för Liberala ungdomsförbundet.

Foto: Pia Molin

Debatt2016-07-11 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aldrig tidigare har världen stått inför lika många globala utmaningar som den gör idag; folkmord, miljöförstöring och spridande instabilitet. Världen behöver nu mer än någonsin komma samman för att tackla dessa utmaningar. Tyvärr är världssamfundet inte kapabelt till att effektivt eller demokratiskt ta tag i de problem som vi ställs inför. Världen behöver ett världsparlament.

FN bildades efter andra världskrigets slut som en ersättning till Nationernas Förbund. Dess uppbyggnad och maktfördelning kom att speglas av efterkrigstidens maktförhållanden i världen. Fortfarande idag är FN uppbyggt på samma sätt, med ett säkerhetsråd som har fem permanenta medlemmar(Ryssland, Kina, USA, UK och Frankrike). De har idag i princip makten över FN:s säkerhetsfrågor genom sin vetorätt i säkerhetsrådet.

I den större parlamentariska församlingen i FN (Generalförsamlingen) gäller istället: ”ett land - en röst principen”. Trots att Indien har en ca 100 gånger så stor befolkning som Sverige har man lika stor representation i det internationella samfundet.

Idag rör vi oss mot en allt mer demokratiserad värld där fler länder blir demokratier. Därför är det mycket rimligt att det internationella världssamfundet också rör sig i en demokratisk riktning och överger förlegade maktstrukturer från kalla kriget. Detta är ett måste om FN i framtiden ska kunna anses vara legitimt i en demokratisk värld.

Liberala ungdomsförbundets utrikespolitiska arbetsgrupp föreslår att dagens Generalförsamling ersätts med ett folkvalt Världsparlament. Där ska individen ges bättre representation då antalet delegater per land ska vara kopplat till varje lands befolkning.

Det framtida Världsparlamentet ska vara en del av FN och ta över Generalförsamlingens ansvarsområden. De grundläggande mänskliga rättigheterna ska genomsyra världsparlamentet och vara en grundlag som gäller för samtliga medlemsländer.

Behovet att reformera dagens säkerhetsråd är stort. Ett verkställande utskott med ansvar för konflikt och säkerhetsfrågor behövs även i framtiden. Det är dock fel att särskilda länder fortfarande har vetorätt och blockerar viktiga beslut som påverkar hela världens befolkning.

Liksom all diplomati kommer arbetet för ett Världsparlament att ta tid. Därmed bör vi redan nu inleda en process med målet att bilda ett demokratiskt FN. Inleds arbetet i tid så kan det bli räddningen för framtida gernerationer. En stabil och fri framtid, garanterad av samtliga av världens stater, är en värld som vi i LUF:s utrikespolitiska arbetsgrupp tror på.

Modellen som vi stödjer kommer att ta världen åt rätt håll mot en mer rättvis och jämlik värld. Vi hoppas och förutsätter att vårt moderparti och övriga svenska partier sätter sig ner överväger hur man ska driva frågan vidare.

Misslyckanden i mänsklighetens historia som Folkmorden i Rwanda och Syrienkrisen idag ska aldrig mer få ske. Ett tydligt steg i rätt riktning är därför att göra det internationella samfundet mer rättvist och demokratiskt.

Liberala ungdomsförbundets utrikespolitiska arbetsgrupp, bestående av:

Ludwig Mannius, ordförande

Olle Johnsson

Hanna Linnea Karlsson

Johan Graff Andersson

Linda Käll

Läs mer om