För ett bra liv i Uppsala

I vårt valmanifest i dag presenteras 30 förslag som går före vinstjakt, skriver Marlene Burwick och Erik Pelling.

Marlene Burwick (S) och Erik Pelling (S)

Marlene Burwick (S) och Erik Pelling (S)

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-08-22 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är på många sätt en bra plats att bo på. Vi är Sveriges fjärde största stad och en av landets största landsbygdskommuner. Här sker en spännande utveckling och många flyttar hit.

Men någonting håller på att gå sönder. Alltför många går utan jobb, delar av kommunen halkar efter, skolresultaten lyfter inte, vården krisar och välfärden brister.

Den borgerliga alliansen har styrt Uppsala i snart åtta år. Det har varit åtta år av skattesänkningar och privatisering. Det är hög tid att utvärdera deras tid vid makten.

I förskolan ser vi en utveckling som är oroande. Personaltätheten har minskat och barngrupperna vuxit. Den borgerliga majoriteten har heller inte kompenserat för ökade kostnader. I praktiken innebär det att förskolan nu har mindre resurser för att upprätthålla kvaliteten. Det drabbar barnen. Socialdemokraterna har varje år föreslagit mer resurser till förskolan – men vi har röstats ner.

I grundskolan brister kunskapsutvecklingen. Många barn klarar inte av att få godkänt i alla ämnen eller att få behörighet till gymnasiet. Samtidigt har vi sett hur skillnaderna mellan skolor och mellan elever ökat.

Socialdemokraternas verktyg för att höja kunskapsresultaten är att investera i minskade klasstorlekar och fler lärare och specialpedagoger.

Den borgerliga majoriteten har under åtta år kategoriskt avfärdat mindre klasser som något att sträva efter – men har nu strax före valet plötsligt svängt.

På arbetsmarknaden ser vi att många unga i Uppsala, trots kommunens strategiska läge i Sveriges största arbetsmarknadsregion, har svårt att få ett jobb. Ungdomsarbetslösheten är ett slöseri med människors kompetens som inte bara drabbar den enskilde. Arbetslösheten drabbar också kommunens ekonomi och möjligheter att finansiera vår gemensamma välfärd.

Kännetecknande för den moderatledda alliansens åtta år vid makten har också varit den hårt drivna privatiseringspolitiken på snart sagt varje område.

Vi har sett hur kommunen på område efter område har gjort sig av med kompetens och möjlighet att styra viktiga verksamheter.

Det senaste exemplet är det forcerade beslutet att kort tid innan valet privatisera kommunens IT-verksamhet.

Det behöver inte vara så här. Socialdemokraterna är redo att ta ansvar. Det ska gå bra för alla som bor här. I dag presenterar vi det socialdemokratiska valmanifestet för Uppsala. Det innehåller 30 vallöften inom tio strategiska områden för Uppsalas utveckling. Det är en politik som omfattar alla. Som prioriterar jobben, skolan och en välfärd som går att lita på.

Vi måste sluta slösa med människors vilja att arbeta. Fler jobb och lägre arbetslöshet är den viktigaste frågan för Socialdemokraterna.

År 2020 ska Uppsala ha lägst arbetslöshet i länet. Dit når vi med en aktiv näringspolitik för fler jobb och större möjligheter för företag att starta och växa i kommunen.

Arbetslösheten bland ungdomar ska brytas genom att garantera alla ungdomar ett jobb, en praktikplats eller en utbildningsplats inom 90 dagar. Socialdemokraterna investerar också i ett lokalt kunskapslyft. Arbetslösa ska erbjudas utbildning i komvux eller möjlighet att varva jobb med utbildning, genom en traineeplats eller ett utbildningskontrakt.

Skapa en skola där varje elev blir sedd. Alla elever i Uppsala ska nå kunskapsmålen i grundskolan. Vi investerar i mindre barngrupper i förskolan och mindre klasser i skolan. Skolhälsovård och speciallärare ska ges möjlighet att tidigt upptäcka och stötta barn i behov av särskilt stöd. Läxhjälp ska erbjudas till alla.

Välfärden ska gå att lita på när människor behöver den – det går före privatiseringar och vinstjakt.

Vi vill införa tydligare kvalitetskrav och en bättre uppföljning i äldrevården. Fler boenden ska skapas utifrån de äldres behov och önskemål och byggandet av fler trygghetsboenden stimuleras.

Ett viktigt reformområde gäller maten. De äldres mat ska förbättras. Vi vill göra det möjligt att välja olika måltider i hemtjänsten och utöka utbudet av seniorrestauranger.

Avgörande för Uppsalas fortsatta utveckling är att få bukt med bostadsbristen och den bristande infrastrukturen. Vi vill se ett kraftigt ökat bostadsbyggande i hela kommunen. Kommunens mark, de allmännyttiga bostadsbolagen och kommunens planering ska användas aktivt för fler bostäder till rimliga hyror. Vi är beredda att avtala om detta med regeringen. Vi kan leverera bostäder, inte minst hyresrätter och fler studentbostäder. Men nästa regering måste gå Uppsala till mötes för en ökad satsning på tågsträckan Uppsala-Stockholm och medfinansiering av spårburen kollektivtrafik i Uppsala. Uppsalas järnvägsförbindelser måste rustas, byggas ut och få fler stationer.

Till Uppsala ska folk vilja flytta för att förverkliga sina drömmar och leva ett bra liv. Till en modern, spännande och pulserande kunskapsstad omgiven av en levande landsbygd. Till en kommun präglad av solidaritet, mångfald och omsorg om varandra.

Marlene Burwick , kommunalråd (S), Uppsala

Erik Pelling, kommunalråd (S), Uppsala

Valet 2014

Läs mer om