Barnskötare ska kunna leva på sin lön

Vi är bestörta över vår barnskötare Ingelas låga lön. Men problemet är större än så, skriver föräldrar med barn på Brune förskola.

Vi uppmanar beslutsfattare och lönesättande chefer att göra en översyn så att alla barnskötare ska kunna leva på sin lön – inklusive Ingela, skriver 23 föräldrar med barn på Brune förskola i Uppsala. På bild: Barnskötaren Ingela Berg.

Vi uppmanar beslutsfattare och lönesättande chefer att göra en översyn så att alla barnskötare ska kunna leva på sin lön – inklusive Ingela, skriver 23 föräldrar med barn på Brune förskola i Uppsala. På bild: Barnskötaren Ingela Berg.

Foto: Elin Sandow

Debatt2025-03-26 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var med bestörtning som vi föräldrar med barn på Brune förskola läste om barnskötaren Ingela Bergs låga lön i UNT den 6 mars 2025. I artikeln framgår att hon har lägst lön av alla anställda i Uppsala kommun: 22 500 kronor före skatt. Det framgår också att 22 500 kronor före skatt är den lägsta lön man får betala någon utan att bryta mot kollektivavtalet. Även om Ingela, som hon själv uppger i artikeln, inte har en barnskötarutbildning så har hon närmare 20 års arbetslivserfarenhet, varav flera år som vikarie inom barnomsorgen innan hon fick denna fasta tjänst.

Detta handlar dock inte bara om just Ingela, även hon genom att modigt dela med sig av sin lön i UNT får stå som exempel för ett mer generellt problem. Det handlar om hur beslutsfattare väljer att fördela våra gemensamma resurser på kommunal nivå.

Medianlönen för en barnskötare i Sverige i dag är 27 100 kronor, och de 10 procent som har bäst betalt har cirka 31 000 kronor. Detta kan ställas mot hela rikets medianlön på 35 600 kronor. En uppskattning av normal levnadskostnad (där man räknar med det allra mest grundläggande, inga excesser) i en storstad tycks ligga på cirka 17 000 kronor. En heltidslön på 22 500 kronor ger ungefär 18 000 kronor efter skatt. Det lämnar ingen marginal eller trygghet – minsta oväntade utgift skulle kunna leda till en kris.

Så ska vi inte behandla de som tar hand om våra barn. Att arbeta i förskolan är krävande – både fysiskt och mentalt. Dagarna innebär lyft, rörelse, hög ljudnivå och frekvent kontakt med smitta, men också ett ständigt engagemang för varje barns behov. Det är ett ansvarsfullt arbete som spelar en avgörande roll i våra barns utveckling. Barnen som kommer växa upp och forma framtidens samhälle.

Alla föräldrar med förskolebarn kan skriva under på att de vill lämna sina barn på en förskola med låg omsättning på personal. Vi vill ge våra barn den kontinuitet, stabilitet och trygghet som det innebär att de får lära känna och träffa samma pedagoger och skötare varje dag. Det ger också oss trygghet att lämna våra barn till personal vi kan namnet på och känner.

För oss som föräldrar och kommunmedborgare är det därför viktigt att personalen på våra förskolor ska vara trygga, nöjda och få en lön de faktiskt kan leva på. En lön som gör att de inte ska behöva förlita sig på en make eller maka och som gör att de vill fortsätta arbeta på förskolan. Det ligger lika mycket i vårt intresse som i deras. Att vi föräldrar kan lämna våra barn på förskolan gör att vi alla – oavsett våra yrkesroller och löner – kan gå till våra arbeten och bidra till samhället genom både arbetsinsatser och skatter.

Det är beklämmande att en av våra uppskattade barnskötare är den som är sämst betald i hela Uppsala kommun, och vi uppmanar beslutsfattare och lönesättande chefer att göra en översyn så att alla barnskötare ska kunna leva på sin lön – inklusive Ingela.

För Bruneföräldrarna:

Lisa Salmonsson
Stefan Eurenius
Stina Thylwe
Fredrik Tranblom
Carolina Karlsson
Henrik Bosell
Viktor Sandström Romild
Hillevi Sandström Romild
Linnéa Skoglund Liljestrand
Glenn Liljestrand
Desirée Karlsson Borsch
Henrik Borsch Reniers
Hanna Tolf Bivehed
Erik Bivehed
Patrick Wennström
Maria Nehlin
Kristiina Ausmees
Benjamin Chatwin
Emmy Wollner
Carl Wagenius
Tova Watson Bohlin
Juan Vargas Miranda
Niklas Sköld