Nio av tio svenskar vill se ett globalt kärnvapenförbud, skriver Andreas Tolf, ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen.
Nio av tio svenskar anser att Sverige ska arbeta för ett globalt förbud mot kärnvapen, och av riksdagens partier anser en majoritet att Sverige i dag inte gör tillräckligt i kärnvapenfrågan.
Flera partier ställer sig positiva till att Sverige bör arbeta för ett kärnvapenförbud. Detta visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Svenska läkare mot kärnvapen och en enkätundersökning bland riksdagens partier.
I Sifo-undersökningen, som genomfördes i mars–april, svarade 1 000 personer på följande fråga: ”I dag har fem länder rätt att ha kärnvapen, på villkor att de arbetar på att avskaffa dem. Många andra länder anser nu att dessa vapen minskar för långsamt i antal och vill skapa ett globalt förbud mot att ha kärnvapen. Anser du att Sverige bör stödja ett sådant förbud mot kärnvapen eller anser du inte det?” En överväldigande majoritet på 89 procent av de tillfrågande svarade ja. Under våren har Svenska läkare mot kärnvapen även genomfört en enkätundersökning hos riksdagens partier. Undersökningen visar tydligt att partierna inte anser att Sverige i dag gör tillräckligt för att driva kärnvapennedrustningen framåt.
Det finns alltså ett brett stöd för en mer kraftfull svensk nedrustningspolitik både bland allmänheten och bland våra folkvalda.
Sveriges nuvarande arbete i kärnvapenfrågan får underkänt av partier både i opposition och i regeringsställning. Vi frågar oss varför den nuvarande politiska handlingskraften är så svag när viljan bland svenska folket och i riksdagen är så kraftfull och samstämmig.
Kärnvapen är det enda massförstörelsevapen som ännu inte har förbjudits genom ett globalt avtal. Sverige, som tidigare var inflytelserikt i arbetet för nedrustning, grupperar sig nu okritiskt med kärnvapenländerna och deras allierade. Det är beklagligt. Vi i Svenska läkare mot kärnvapen ser resultatet av undersökningarna som ett tydligt bevis på att vi har opinionen med oss i vårt arbete för att stärka Sveriges nedrustningspolitik. Vi vill också ge vårt stöd till ärkebiskop Anders Wejryd, som nyligen i ett öppet brev riktade skarp kritik mot Carl Bildts ointresse av att driva det humanitära perspektivet i nedrustningsarbetet. Utrikesministerns nonchalans är för farlig för att ignoreras och allt fler delar av det svenska samhället reagerar nu öppet.
Kärnvapenfrågorna har länge hanterats som en angelägenhet endast för kärnvapenstaterna. Vanmäktiga har de kärnvapenfria länderna betraktat detta maktpolitiska schackspel. Fram till nu. En sällsynt möjlighet har öppnat sig för de kärnvapenfria länderna att själva sätta dagordningen och ta ansvar för sin egen säkerhet genom att förbjuda kärnvapen. Sverige borde anamma detta arbete, som otvetydigt skulle sätta press på kärnvapenländerna att avrusta.
Den globala kampanjen för kärnvapnens avskaffande (ICAN), som Svenska läkare mot kärnvapen deltar i, arbetar globalt för att stödja den växande gruppen av stater som är frustrerade över kärnvapenstaternas ovilja att leva upp till sina förbindelser.
Att inkludera och förhandla med kärnvapenstaterna har man utan större framgång försökt med alltsedan de amerikanska bomberna utplånade de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. I dag – 69 år efter dessa ofattbara humanitära katastrofer – finns kärnvapen i fler länder än någonsin och kärnvapenstaterna fortsätter att investera ofantliga summor i kärnvapnen, trots att de i internationella avtal förbundit sig att skyndsamt göra sig av med dem.
Det är därför hög tid att de kärnvapenfria länderna nu visar vägen bort från den organiserade dårskap som kärnvapenhotet utgör, mot en värld med verklig säkerhet – utan kärnvapen. Kärnvapen måste förbjudas.
Andreas Tolf
ordförande Svenska läkare mot kärnvapen