I alla tider har företagsamma samhällen, där näringslivet blomstrar, också varit de samhällen som bäst klarat att möta alla invånares olika intressen. Företagarvänliga samhällen skapar störst generellt välstånd för sina invånare, därför är det en central del av Centerpartiets politik.
Det är mycket oroande att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Uppsala gång efter gång driver en politik som försämrar för Uppsalas näringsliv att utvecklas och att bidra till vårt välståndsbygge.
Det svenska företagandet består nästan uteslutande av små och medelstora företag. 73,8 procent av alla företag är enmansföretag och fyra av fem jobb skapas i företag med färre än 50 anställda. Företag med 0-249 anställda representerar 99,9 procent av samtliga företag.
Av dessa företag har 99,4 procent mellan 0-49 anställda. Utan företag, inga skatteintäkter. Utan företag, ingen som kan betala välfärden och inga jobb som betyder skatteintäkter för det allmänna. Uppsala är inget undantag.
Fler finansierade arbetstillfällen kräver att politiker prioriterar att skapa ett gott företagsklimat. Särskilt viktigt är det därför att underlätta för de mindre företagarna och minska motståndet mot att vilja växa, för att på det sättet skapa fler jobb.
De små företagarna som vill och vågar växa kämpar alla med att bygga en lokal kritisk massa av medarbetare innan de orkar anställa på andra platser än där de startat. Stora företag verkar med en annan logik och pressas ofta av börsförväntningar. Uppsalas näringsliv har stor potential om politikens fokus är att skapa en generell god jordmån för grön tillväxt.
Genom att stärka Uppsalas konkurrenskraft inom framtidsbranscher där vi redan har en kritisk massa av företagande och kompetens stimuleras hela näringslivet och därigenom också all annan önskad verksamhet. Bara så är det också realistiskt att attrahera större globala företag att etablera sig i vår kommun bland alla alternativ de överväger.
Hälsosektorn, IT-sektorn och miljötekniksektorn är sådana branscher i Uppsala. Där finns chansen för mindre företag att växa, nya att etableras och att globala aktörer lockas av en kritisk massa av värdefull branschkompetens. Då stärks även vårt varumärke som kommun. Under Centerpartiets ledning tog kommunen som minsta gemensamma nämnare rollen som branschkoordinator. Det värdeskapande arbetet har S, V och MP misslyckats med att bygga vidare på.
Det var dystra siffror som presenterades i Svenskt Näringslivs ranking över företagarvänligt klimat 2015. Uppsala tappade hela 48 platser vid en sammanställning som görs av olika frågor som ställts i enkätform. Föga förvånande var den fråga som tappade flest placeringar, 85, kommunpolitikernas attityder till företagande.
Gång efter gång tvingas vi konstatera att majoriteten motverkar ett gott näringslivsklimat i Uppsala. I ärende efter ärende slår de in på det företagarfientliga spåret. De vägrar se till samhällsvinsterna med god konkurrensutsättning och visar att de tror att det offentliga kan göra det mesta bättre än seriösa företagare i reglerad konkurrens. Det är en dyr och dum väg framåt.
Exemplen på näringslivsfientligt agerande är många. Äldreboendeavtal som inte konkurrensutsätts utan direkt tas över av kommunen. Andra omsorgsavtal har hanterats på samma sätt. Vid det extremt oorganiserade övertagandet av Allaktivitetshuset följde sämre öppettider, dålig koll på instruktörer och tapp av utövare. Att dessutom överlåta detta på kulturnämnden som saknar erfarenhet av liknande verksamhet gör det hela till ett fiasko. Ombyggnationer som Paradgatan drog ut mycket på tiden.
Parkeringsplatser tas hastigt bort samtidigt som P-taxorna höjs i en växande stad, en missriktad åtgärd som snabbt missgynnar lokala företagare. Privata skolinitiativ stoppas och redan fungerande verksamheter får utan framförhållning minskad ersättning för den undervisning de bedriver. Inom arbetsmarknadsnämnden förlänger man inte upphandlade arbetsmarknadsåtgärder trots att förvaltningens egen utvärdering visade nöjda brukare. Bygglovsärenden tar fortfarande för lång tid att handlägga. Även den högre kommunalskatten drabbar främst mindre företagare. När invånarna får mindre frihet över sina egna pengar blir deras val av konsumtion begränsad. När kommunen upphandlar blir oftast mindre företag lottlösa.
Offentliga jobb existerar endast så länge det finns företagare som kan lägga den skattebas som bär upp det offentliga. Därför är det obegripligt att det finns partier som inte ser det som självklart att kämpa för ett gott lokalt företagarklimat.
Många världskända företag har fötts i Uppsala men konkurrensen om att locka dem till Stockholm eller utomlands är stenhård. Den företagsvänliga miljön måste därför förbättras i Uppsala. Det är bästa sättet för att säkra ett gott generellt välstånd även i framtiden.
Stefan Hanna
Kommunalråd (C)