Sverige har ett ambitiöst mål att bli fossilfritt inom 20 år, och näringslivet ser detta som en stor möjlighet både ur ett miljö- och affärsperspektiv. Företag i Uppsala län är redo att investera i klimatomställningen – men möter en avgörande utmaning: de utdragna, oförutsägbara och kostsamma tillståndsprocesserna.
Utan smidigare regelverk riskerar vi att företag väljer att satsa i andra länder där processen är mer effektiv.
Miljötillståndsutredningen som nyligen presenterades lyfter en problematik som har varit tydlig i mer än 20 år. Redan 2003 konstaterade en parlamentarisk utredning att miljöbalken och andra regelverk snarare bromsar än stödjer investeringar som skulle gynna både miljön och ekonomin. Trots detta har de nödvändiga reformerna uteblivit. Varför?
För att klimatomställningen ska bli verklighet krävs mer än bara förändrad lagstiftning. Myndigheternas inställning och arbetssätt spelar en avgörande roll. I Svenskt Näringslivs företagarpanel uppger 47 procent av de svarande företagen i Uppsala län att de redan i dag genomför klimatinvesteringar. Det visar att näringslivet är redo att ta ansvar – men det offentliga behöver möjliggöra processen i stället för att hindra den.
Två exempel på företag som investerat i den gröna omställningen i Uppsala län är Gyproc och Marell Boats. Gyproc i Bålsta tillverkar lättbyggnadssystem främst för inner- och ytterväggar samt tak där gips och stål är 100 procent återvinningsbart. Genom ett samarbete med Eon tar man hand om överskottsvärme från produktionen och återanvänder den som fjärrvärme lokalt. Gyproc återanvänder också energi och vatten ur rökgaser.
Marell Boats i Östhammar är specialiserade på att utveckla hållbara och tekniskt avancerade båtar för att möta den ökade efterfrågan på hybridbåtar med både förbrännings- och elmotorer. Företaget samverkar med Scania Power Solutions i utveckling, testning och marknadsföring med målsättning att leda övergången till ett hållbart maritimt transportsystem med lägre energiförbrukning och minskade koldioxidutsläpp. Två exempel av många att imponeras och inspireras av.
Finland kan tjäna som inspirationskälla för Sverige, här fungerar myndigheter som aktiva medskapare i företagens omställningsarbete. Trots att både Sverige och Finland lyder under samma EU-lagstiftning, är tillståndsprocesserna i vårt grannland betydligt mer flexibla.
Svenska myndigheter måste anamma en liknande inställning och se sin roll som stödjande snarare än enbart granskande. Att vägleda företag genom processerna, snarare än att agera som en bromskloss, är avgörande för att investeringar ska kunna genomföras. Kan Finland, kan Sverige.
Kommunledningar och länsstyrelser måste också ta sitt ansvar. Tjänstepersoner behöver tydliga direktiv och stöd för att kunna ha en mer främjande roll. Genom att anlägga ett företagsorienterat perspektiv kan klimatinvesteringar ses som en del av en hållbar framtid – där miljöförbättringar och konkurrenskraft går hand i hand.
Det är nödvändigt att effektivisera tillståndsprocesserna, minska regelkrånglet och korta handläggningstiderna. Att vara bäst i klassen i det här avseendet som myndighet är att se möjligheter och vara ett smörjmedel i den gröna omställningen. Detta är en nyckelfråga för både miljön, klimatet och den regionala utvecklingen. Om vi inte agerar nu, riskerar vi att se viktiga investeringar och jobb gå förlorade till andra länder. Det har vi inte råd med