Företagarreglerna är för krångliga

Vi behöver fler företag som startar och växer, inte färre.

Foto: Jens Flyckt

Debatt2016-10-08 15:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de största samhällsutmaningarna vi står inför är att Sverige klyvs. På ena sidan, inne i värmen, finns de som har jobb, som har det bra och är etablerade i samhället. På andra sidan, ute i kylan, finns de som saknar utbildning, som är nya i Sverige och som knappt vågar drömma om ett arbete. Detta är en tudelning som Centerpartiet inte kan acceptera. Nyckeln till förändring stavas jobb, och insikten om att alla jobb behövs. Efterfrågan på arbete måste stärkas. Att höja skatterna på jobb som regeringen gör är självklart inte vägen framåt.

I dag har Sverige en av världens högsta skatter på anställning. Därför borde politiken göra allt som går för att underlätta för jobbskaparna att skapa ännu fler jobb. Ett ypperligt exempel på detta är den så hånade sänkningen av krogmomsen som gjordes för att skapa möjlighet för våra unga och nyanlända att få sitt första jobb, och som nu visat sig vara en reform som skapat dubbelt så många jobb än våra egna beräkningar.

11 300 jobb har tillkommit hittills tre år efter att reformen genomfördes! Såväl omsättning som lönesummor har ökat markant som en följd av den lägre momsen.

Det är fortfarande så att 9 av 10 jobb skapas i de små och medelstora företagen. Utan dem stannar Sverige. Vi behöver fler företag som startar och växer, inte färre. Centerpartiet driver på för att på olika sätt sänka kostnaderna för att anställa. Men det behövs också färre regler som fokuserar mer på tillväxt och mindre på krångel. Mycket av krånglet som företagare upplever handlar om komplicerade skatteregler.

Trots att det ofta kan vara regler som faktiskt gynnar företagarna riskerar dessa att inte utnyttjas fullt ut, just för att det är så pass komplicerat att man inte orkar sätta sig in i dem. Ett exempel på det är de subventionerade anställningsformer som finns tillgängliga, vars syfte är att kompensera för vissa arbetssökandes lägre, alternativt osäkra, produktivitet – anställningar som riktas till personer som står långt från arbetsmarknaden.

Dessvärre finns onödiga hinder för att anställningsformerna tillämpas fullt ut:

1. Kännedom om stöden är väldigt låg bland företagare. Av företag som anmäler lediga platser till Arbetsförmedlingen uppger nästan 60 procent att de inte känner till stöden särskilt väl eller att de inte känner till dem alls. Bara sju procent av företagen uppger att de känner till stöden mycket väl.

Enligt en kartläggning av arbetsgivares perspektiv på subventionerade anställningar, som genomfördes vid Linnéuniversitetet år 2015, ligger Uppsala län på 8 procent, efter Stockholms län (9 procent), vad gäller andelen arbetsgivare som har subventionerade anställningar. Detta kan jämföras med Norrbotten som ligger på 23 procent.

2. Stöden varierar vad gäller graden av administration och krångel. Det finns idag elva olika subventionerade anställningsformer, och de är komplicerade och svåröverskådliga. Centerpartiet har presenterat ett antal regelförenklingsförslag på området, men i avvaktan på att dessa kan genomföras vill Centerpartiet i Uppsala län redan nu förbättra situationen.

Att Arbetsförmedlingen inte lyckas komma ut med information angående det de har att erbjuda arbetsgivare är naturligtvis ett misslyckande. Centerpartiet ser därför behovet av att vi i länets kommuner också tar ansvar för att informera våra företagare angående vilka möjligheter som finns.

En ökad kännedom om subventionerade anställningar skulle underlätta för våra lokala företagare att ta del av stöden, så att de har råd att anställa den där personen som de annars inte haft möjlighet att ge jobb. En ökad kännedom om subventionerade anställningar skulle möjliggöra för fler att komma ut ur isolering och bidragsberoende. En ökad kännedom om detta skulle höja tillväxten och skatteintäkterna.

Kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet i Uppsala Län:

Anders Eskhult (bilden)
Knivsta
Catarina Deremar
Tierp
Clarrie Leim
Älvkarleby
Jacob Spangenberg
Östhammar
Kenneth Löthegård
Enköping
Leif Zetterberg
Håbo
Marie Wilén
Heby
Stefan Hanna
Uppsala
Solveig Zander
Riksdagsledamot, Centerpartiet Uppsala Län
Anne Lennartsson
Distriktsordförande, Centerpartiet Uppsala Län

Läs mer om