Det går bra för Uppsala. Vår stad växer och många människor vill flytta hit. Detta är i grunden något mycket positivt som ger stora möjligheter, men också något som innebär politiska utmaningar. Utmaningen är att förstå sambanden mellan tillväxt och byggandet av den goda staden.
Uppsala skall inte bara vara en växande storstad, det skall också vara en storstad där människor kan leva ett gott liv med arbete, bostad och en fritid rik på möjligheter för alla åldrar. För att detta ska vara möjligt behöver vi göra ordentliga investeringar i infrastruktur såsom vägar, bostadsområden, skolor, lekparker och idrottsanläggningar.
Idrotten är i detta sammanhang både central och viktig. Den bidrar till gemenskap och nöje, är en del av de så kallade kreativa näringarna och besöksnäringen och bygger tillsammans med andra aktörer varumärket Uppsala. Idrottsstaden Uppsala behöver därför politiker som förmår att fatta viktiga beslut och förstår idrottens villkor och möjligheter. Samarbetet mellan förtroendevalda och idrottsrörelsen i stort är mycket viktig.
Under alliansens sista två år vid makten, år 2012-2014, tillkom tio nya hallar i kommunen i bland annat Årsta, Knutby, Almtuna, Bälinge och Tiunda. Stora och viktiga strategiska beslut togs kring investeringar i Nya Studenternas, en ny eventarena på Gränby, nya hallar för friidrott, basket och innebandy. Flera nya konstgräsplaner anlades. Efter valet valde den nya rödgröna majoriteten att bildligt talat trycka ner kopplingen och lägga i friläge.
Några av de projekt alliansen beslutade om har den nuvarande rödgröna majoriteten, ofta kraftigt försenade, genomfört. I övrigt så har två år med Rickard Malmström (MP) som ansvarigt kommunalråd för idrottsfrågorna inneburit att idrottsfrågorna tappat tempo. I dag står arbetet med att göra Uppsala till en modern idrottsstad helt stilla.
Det senaste två åren har varit två förlorade år för idrotten i vår stad. Den passivitet vi har sett har brutits vid tre tillfällen genom utspel av Rickard Malmström (MP). Dessa har handlat om upphandlingen av Allaktivitetshuset, utvecklingen av Uppsala Arena och fotbollsföreningen Dalkurds eventuella etablering i Uppsala. Gemensamt för hanteringen av dessa frågor är att de skötts på ett klumpigt och oskickligt sätt.
Sedan snart ett halvår erbjuder inte Uppsala kommun, trots löften om motsatsen, längre klättermöjligheter för barn och ungdomar. Allaktivitetshuset har gått från att vara en livlig mötesplats för ungdomar och vuxna i alla åldrar, till att inte bedriva kunna någon verksamhet alls.
I frågan om Dalkurds eventuella etablering i kommunen har Malmströms agerande, tillsammans med tidigare olyckliga uttalanden i media, inneburit en stor osäkerhet för Uppsalas fotbollsklubbar och att relationen mellan dessa och kommunen idag är mycket ansträngd.
Det här duger inte. Utmaningarna blir fler och fler. Vi ser en utveckling där många barn slutar med idrott i tonåren när kraven ökar och träningstillfällena blir fler. Idrotten är på så sätt en spegelbild av samhället i stort. Utanförskapet i Sverige har blivit smalare, färre lever i utanförskap efter nio år av alliansbudgetar, men har nu blivit djupare eftersom att de som fortsatt står utanför arbetsmarknaden och samhället i stort står längre bort än tidigare.
Att skapa vägar in i samhället för barn som lever i socialt utsatta miljöer, barn till nyanlända svenskar och ensamkommande flyktingbarn är viktiga politiska uppgifter de närmaste åren. Arbetet handlar om allt från att underlätta för barn och unga att idrotta, att skapa möjligheter för fysisk aktivitet, både organiserad och spontan i alla bostadsområden till att bryta invanda mönster och föreställningar kopplat till social tillhörighet, religion och kön.
Idrotten är viktig för Uppsala och staden förtjänar bättre. Moderaterna vill, tillsammans med våra vänner i Alliansen, komma tillbaka upp på banan igen och föra en aktiv idrottspolitik som utvecklar hela Uppsala. Uppsala har inte råd med fler förlorade år för idrotten.
Markus Lagerquist
Vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden (M)