Förnyelsen måste fortsätta

Alliansen satsar på gemensamma lösningar inom vården för de äldres bästa, skriver Erik Weiman.

Erik Weiman

Erik Weiman

Foto: Sven-Olof Ahlgren

DEBATT2014-09-12 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nya moderaterna går till val på temat "Vi bygger framtidens sjukvård". Under åren 2014 till 2018 vill vi tillsammans med våra vänner i alliansen fortsätta att förnya världens bästa sjukvård. Mot detta står en otydlig opposition vars främsta taktik verkar vara att skymma bristen på nytänkande och egna idéer med en ständig svartmålning av landstingets verksamhet.

Akademiska sjukhuset är och ska förbli ett av världens ledande universitetssjukhus. I nära samarbete med Uppsala universitet ska vi knyta akademiska institutioner och sjukhusets kliniska verksamhet ännu närmare varandra. Men vi ska också se till så att sjukhuset har ett rimligt vårduppdrag och kan fokusera på rätt saker. Socialdemokraternas strategi "allt till Akademiska" hotar både den högspecialiserade vården och möjligheten att klara vårduppdraget för länets invånare. En röst på Moderaterna är inte bara en röst på framtidens Akademiska. Det är också en röst på vård i hela länet och en viktig avlastning av ett sjukhus som inte kan eller bör utföra all vård i vårt län.

Samarbetet med länets kommuner kan förbättras. När Socialdemokraterna senast fick chansen att styra över de äldres vård och hälsa i länet, så anmälde Akademiska sjukhuset likaså S-styrda Uppsala kommun till Socialstyrelsen. Med alliansen i ledningen för kommuner och landsting bygger samarbetet i stället på gemensamma lösningar för de äldres bästa. Mobila läkare, närvårdsplatser och direktinläggningar är tre exempel på reformer som måste få en fortsättning.

Primärvården i länet hör numera till de bästa i landet. Men det räcker inte. Med allt fler äldre måste varje vårdcentral vara experter på äldres hälsa och välbefinnnande. Det kommer att kräva förebyggande insatser av olika slag men också ökade kunskaper om äldres hälsa. Socialdemokraterna vill gå motsatt väg och skilja ut vissa vårdcentraler som "äldrevårdcentraler". Vi tycker inte att det räcker.

Fyra av fem väljare gillar valfrihet i vården. Vi moderater tror på möjligheten att göra egna val. Det har gjort patienterna nöjdare och kvaliteten bättre, samtidigt som tillgängligheten till vården förbättrats. Vi slår vakt om genomförda reformer men vi är inte nöjda. Vi vill mer. Därför kommer vårdvalet att utökas till fler områden, och patienterna ges större makt över den egna vården.

I Uppsala ska man kunna bo och arbeta i hela länet. Alliansen har drivit viktiga reformer som gör att man i dag har tillgång till all buss- och tågtrafik med ett enda kort. Stora satsningar har gjorts på tågtrafik till Gävle, Stockholm och Sala. Uppsala län har nu landets största utbud av buss- och tågtrafik räknat per invånare. Socialdemokraterna har varit glasklara med sin politik på området. Den har bestått i att gå med på allt som Alliansen genomfört och sen lovat mer, utan att tala om hur det ska finansieras.

Så här ser det ut på område efter område. De rödgröna partierna försöker vinna val på att mörka sin totala brist på idéer. Uppvaknandet kan bli brutalt för den som efter valdagen trott att en röst på de rödgröna skulle innebära förnyelse och förändring. Men efter den 14 september är det för sent.

Erik Weiman, ordförande i landstingsstyrelsen (M)

Läs mer om