FP har en stoltare tradition

Folkpartiet har större trovärdighet i feministiska frågor än Miljöpartiet, skriver Maria Weimer i en replik.

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-08-15 15:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberaler har en stolt feministisk historia. Med början i kampen för kvinnlig rösträtt under tidigt 1900-tal via Bengt Westerberg som införde den första pappamånaden till jämställdhetsminister Maria Arnholm i dag. Få svenska politiker kan sägas vara så etablerade och kända över partigränserna för sitt feministiska engagemang som EU-minister Birgitta Ohlsson. I sin iver att smutskasta Alliansen verkar Erika Karlénius (MP) ha missat det (UNT 12/8).

I åtta år har Folkpartiet haft ansvar för jämställdhetsfrågorna i regeringen och genom ministrarna Nyamko Sabuni och Maria Arnholm tagit en lång rad viktiga steg för att stärka jämställdheten i Sverige.

Varje år dödas 17 kvinnor av män som de har haft en nära relation till. Våld mot kvinnor har varit en prioriterad fråga för Folkpartiet under de två senaste mandatperioderna. Tack vare Folkpartiet har regeringen under de senaste två mandatperioderna satsat en miljard för att jobba mot våld mot kvinnor. Det är den största satsningen för att motverka våld mot kvinnor som gjorts någonsin. Har Karlénius missat det?

Kvinnojourerna har fått ökade statsanslag och räknat från 2015 en permanent höjning på 23 miljoner kronor per år. Folkpartiet går till val på att ytterligare öka stödet till landets kvinnojourer och skyddade boenden samt verka för att höja straffet för kvinnofridskränkning och utöka besöksförbudet.

Även arbetet mot hedersrelaterat våld ligger oss liberaler varmt om hjärtat. Under den senaste mandatperioden har länsstyrelserna fått 30 miljoner kronor årligen insatser mot hedersrelaterat våld, och det arbetet måste fortsätta. Vi ska bli bättre på att se och hjälpa unga pojkar och flickor som växer upp med hedersförtryck.
Vår nuvarande våldtäktslagstiftning är inte tillräcklig. Ett nej måste alltid vara ett nej. Folkpartiet går därför till val på att införa en paragraf om samtycke i sexualbrottslagen.

Trots att vi kommit långt med jämställdheten i Sverige jämfört med många andra länder tjänar kvinnor fortfarande i snitt 3,6 miljoner kronor mindre i livet än män (siffran är med andra ord ännu högre än 2,6 miljoner som Karlénius anger). Detta är givetvis oacceptabelt och något som jämställdhetsminister Arnholm arbetar hårt för att motverka.

Tack vare Alliansregeringens ekonomiska politik har kvinnor fått bättre ekonomiska förutsättningar. Sedan 2006 har den genomsnittliga arbetstiden för kvinnor ökat, och andelen kvinnor som arbetade heltid 2012 var högre än någonsin tidigare. Längre arbetstid i kombination med jobbskatteavdraget har gett mer pengar kvar i plånboken och också inneburit ökad ekonomisk frihet för många kvinnor. Folkpartiets satsning på karriärlöner för skickliga lärare höjer lönenivån i Sveriges största kvinnliga akademikeryrke. Konkurrens bland arbetsgivare inom vårdsektorn bidrar till ökade löner för kvinnor.

Den ojämställdhet vi ser på arbetsmarknaden är nära kopplad till ojämställdheten i många familjer. Faktum att många kvinnor tar ut så många fler föräldradagar än män konserverar de attityder som gör att arbetsgivare utgår från att kvinnor stannar hemma mer och män prioriterar jobbet. Ett mer jämställt föräldraskap är bra för papporna, barnen och för kvinnornas livslöner. Folkpartiet går därför till val på att införa en tredje pappamånad.

När vi lyfter blicken utanför Sveriges gränser ser vi jämställdhetsproblem av helt andra mått. Uppsalas liberala Europaparlamentariker Cecilia Wikström har verkat för att opinionsbilda för en starkare aborträtt inom EU. EU-minister Birgitta Ohlsson har uppmärksammat att EU har världens mest utbildade hemmafruar och uppmuntrat till att fler länder reformerar föräldraförsäkringar och sambeskattning för att stötta kvinnor som vill arbeta. Folkpartiet har varit pådrivande för att stöd till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter ska genomsyra vårt det svenska utvecklingsbiståndet.

I min egen personvalskampanj fokuserar jag bland annat på arbetet mot könsstympning av unga flickor. Ett vidrigt brott som inte bara drabbar flickor i hederskulturer utomlands utan också några av dem som redan bor i Sverige. Även på det här området har Folkpartiet agerat och utlovat ökade resurser mot könsstympning, uppmuntrat till lokala handlingsplaner i kommuner och skärpt socialtjänstlag.

Jämställdhetsengagemanget i Folkpartiet är starkt, genuint och vilar på en mycket bred historiskt grund. Om Karlénius lyssnat på radio förra helgen hade hon hört hur Jan Björklund fokuserade nästan hela sitt sommartal på liberal feminism och utlyste jämställdhetsfrågor till en av partiets tre valfrågor. Helt till skillnad från Karlénius eget parti som i stället väljer att prioritera andra frågor i valet.

Jag tycker det är roligt att Erika Karlénius är engagerad för jämställdhet. Men hon gör klokt i att välja att kritisera något annat parti än Folkpartiet. Vi liberaler har en stoltare historia och en starkare trovärdighet i feministiska frågor än hennes eget parti.

Maria Weimer
riksdagskandidat (FP)

Läs mer om