Främja hållbara transportmedel

Majoritetens politik leder till kraftiga trafikproblem, skriver tre centerpartister.

Trafik. Det krävs en mångfald av transporter, skriver Stefan Hanna (bilden), Mia Nordström och Freija Carlstén.

Trafik. Det krävs en mångfald av transporter, skriver Stefan Hanna (bilden), Mia Nordström och Freija Carlstén.

Foto: Pär Fredin

Debatt2016-07-05 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i ett land där det under hälften av året är relativt mörkt när vi ska ta oss hem från skola och jobb. Dessutom bjuder vinterhalvåret på låga temperaturer och väderlekar som gör att långt ifrån alla har möjlighet att transportera sig med kollektivtrafik eller cykel. Över 50 000 av våra invånare bor utanför centralorten med sämre kollektivtrafik och många av våra invånare har funktionshinder som innebär att bilen kommer att fortsätta vara ett viktigt trafikslag.

Vårt kollektivtrafiksystem måste förbättras inom hela kommunen. För att klara det måste systemet vara flexibelt och kostnadseffektivt. Det talar för att dyra spårvagnsatsningar idag inte är de klokaste investeringar vi kan göra.

I dagarna släpptes en omfattande utredning om vilka kollektiva transportsystem som bäst kan tjäna Uppsala de kommande trettio åren. Utredningen har både tittat på kapacitetsbehov och uppskattade kostnader för olika alternativ. Resultatet är entydigt och bör innebära att det är moderna och fossilfria bussystem som är kommunen och länets lösningar även in i framtiden. Den planeringsstrategi som kommunen haft sedan länge, tänk spår kör buss, är den rätta under många år till.

Uppsalaborna ska klara av sina vardagsliv med hämtning, lämning, fritidsaktiviteter, storhandel och besök hos släktingar och vänner som inte bor vid kollektivtrafikstråk. För Centerpartiet är valet glasklart att vi ska främja hållbara transporter av alla dess slag. Transportslag som är fossilfria, utsläppsfria och tysta.

Mångfalden av bra lösningar för transporter gör att människor kan välja det transportmedel som för tillfället passar bäst. Socialdemokraterna, Miljöpartiets och Vänsterpartiets extrema fokus på spårvägar och cyklar är därför beklämmande och gör framtidens framkomlighet mycket sårbar om man inte tänker mer på helheten av transportslag. Inte minst viktigt är det att förstå att vårdpersonal, brandförsvar, Polis och färdtjänst inte kommer att cykla eller åka spårvagn i någon större utsträckning.

Kommunen har beställt flera trafikflödesanalyser de senaste åren. Samtliga har påtalat att Uppsala behöver planera trafikflödena bättre. En nyligen gjord flödesanalys över Ulleråker, gjord av WSP, visar tydligt att den mängd personer som kommer behöva transportera sig in och ut ur området inte endast kan komma att förlita sig på kollektivtrafik och cykel. Lägg sedan samman Ulleråker med exploateringen av Rosendal, Gottsunda och Ultuna med framväxten av Green Innovation Park.

Addera därtill Sunnersta där majoriteten av invånarna väljer Kungsängsleden för att antingen ta sig in till stan eller vidare mot Arlanda eller någon av våra intilliggande större städer. Då inser en lekman att majoritetens planering inte är hållbar.

I Översiktsplanen 2010 planerades den förbindelse som kopplar samman Ultuna/Sunnersta med Bergsbrunna och väg 255 på Fyrisåns östra sida. Då var förslaget att alla trafikslag skulle få möjlighet till denna bro men att den trafikregleras för kollektivtrafik och cykel initialt. S, MP och V avser i Översiktsplanen 2016 hindra möjligheten att vid stora trafikflödesproblem ändra regleringen till även biltrafik med motiveringen att ”området inte bör alstra mer fordonstrafik än vad befintlig infrastruktur klarar av”.

Uppsala förväntas växa med upp till 135 000 invånare på 50 år. Att då som Majoriteten luta sig tillbaka på endast befintlig infrastruktur för biltrafik i ett så viktigt utvecklingsstråk som mellan Södra staden och den blivande noden Bergsbrunna är både tillväxtfientligt och försvårar för invånarna att kunna transportera sig efter sina egna val och förutsättningar.

En trafikutredningsplan, gjord av Sweco, säger svart på vitt att Kungsängsbron kommer behöva byggas ut för att klara av det ökade trycket från Ulleråker om Ultunalänken begränsas till endast kollektivtrafik. Problemet är att Kungsängsbron inte kan byggas ut utan måste i så fall byggas bredvid med en helt ny stomme och i ett minst lika känsligt vatten och naturaområde.

Centerpartiet skrev i sitt remissyttrande till både Ulleråkerprogrammet, Södra staden och ÖP 2016 att det därför är bättre att bygga Ultunalänken med full kapacitet för biltrafik men att man initialt endast låter kollektivtrafik och cykel trafikera den.

Vi undrar varför Majoriteten så konsekvent beställer rapporter vars utlåtande de sedan fullständigt struntar i? De bör lyssna på experterna och sluta leka med skattebetalarnas pengar för att driva igenom sin politik som leder till kraftiga trafikproblem och orimligt höga kostnader. Fortsätt tänka spår i centrala Uppsala men kör tills vidare fossilfria bussar. Bygg de broförbindelser som krävs för att undvika trafikinfarkter och säkra kommunal reglering så att trafikslagen som tillåts kan anpassas utifrån hur verkligheten utvecklas. Ska några spår prioriteras är det de fyra mellan Uppsala och Stockholm.

Stefan Hanna

Kommunalråd (C)

Mia Nordström

Vice ordförande Gatu- och samhällsmiljönämnden (C)

Freija Carlstén

Ledamot Plan och byggnadsnämnden (C)

Läs mer om