Europa har hamnat i ett läge där allt fler medlemsländer i EU stramar åt sin asyl- och migrationspolitik. Detta kommer att få förödande konsekvenser för alla de människor som befinner sig längs EU:s gränser, både yttre och inre. Den försvagade rätten till familjeåterförening, som nu sprids över Europa, slår extra hårt mot den redan svåra situationen för kvinnor och barn.
På den internationella kvinnodagen röstade Europaparlamentet för ett betänkande om situationen för kvinnliga flyktingar och asylsökande i EU.
Förutsättningarna inför omröstningen var svåra då M:s och KD:s partigrupp EPP valt att försöka plocka ut de mest progressiva- och solidariska skrivningarna ur texten och i stället lägga fram ett svagare, alternativt betänkande.
Vi Socialdemokrater i Europaparlamentet stod bakom det första betänkandet – alltså det förslag som inte urvattnats av de konservativa – och uppmanar nu varje medlemsland att lyssna på utfallet av omröstningen.
Originalbetänkandet röstades igenom avparlamentet och innebär ett tydligt meddelande till EU:s medlemsländer: vi måste alla se över all rådande asyl- och migrationspolitik med särskilt fokus på jämställdhet.
I vårt arbete hör vi dagligen talas om de fruktansvärda förhållanden som i synnerhet drabbar kvinnor och barn på flykt. Alla människor som flyr krig, förföljelser och förtryck har samma rätt att söka asyl och få det bemötande som bland annat asylrätten innebär. Vi kan dock inte blunda för att kvinnor och barn alltför ofta drabbas av mångfaldigt förtryck och därmed försätts i en extra utsatt situation.
Kravet från Europaparlamentet är att alla asylförfaranden ska föregås av en anpassning till kvinnors särskilda utsatthet och innebär att göra varje enskild asylprocess så jämställd och säker som möjligt.
Vägen till EU och Europa är redan oerhört farlig. Det finns inte många alternativ.
Kvinnor tvingas betala med sina kroppar för människosmugglares tjänster och ytterligare inskränkningar förstärker rådande system där kvinnor och barn är extra utsatta när de flyr.
Vi stöder helhjärtat det betänkande som Europaparlamentet har röstat igenom. Rätten till familjeåterförening är ett sätt att beskydda alla de kvinnor och barn som ensamma tvingas söka sig fram längs livsfarliga vägar för att komma till säkerheten i Europa. Familjeåterförening och säkra och lagliga resvägar till Europa får inte försvagas.
Det är viktigt att betona att familjeåterförening inte får bli en signalpolitisk fråga. Det måste vara individens situation som styr. Precis som en stor del av Europaparlamentet, anser vi att ett omfattande system för familjeåterförening är nödvändigt.
Varje individ som återförenas med sin familj i EU ska få tillgång till sina rättigheter – inte beroende till exempelvis en partner, utan på individuell basis.
Vi minns alla Allan Kurdi och alla de barn som förolyckats under resan mot ett tryggare liv. Vi måste få ett slut på dessa tragedier och hedra minnet av de barn som förlorats, genom att föra en ny feministisk och barnvänlig flyktingpolitik.
Vill vi bedriva en sådan politik, som genomsyrar samtliga politiska områden, måste vi också förstå hur situationen ser ut för många av de kvinnor som flyr. När det gäller den rådande humanitära katastrofen krävs att politiken innehåller ett jämställdhetsperspektiv.
Den rådande asyl- och migrationspolitiken gör kvinnorna extra utsatta. Förföljelsen av dem slutar inte när de lyckats fly ifrån sina hemländer, utan följer med över landsgränser och in i Europa. Vi tvingas läsa fruktansvärda skildringar om övergrepp i flyktingläger och på asylmottagningar.
Därför gläds vi nu att vi fått ett betänkande med tydliga krav på en solidarisk asyl- och migrationspolitik och en feministisk tillrättavisning av EU:s medlemsländer.
Vi förväntar oss att EU:s medlemsländer lyssnar till Europaparlamentets uppmaningar för att skydda kvinnorna från övergreppen och rädda fler barn från de farliga resorna.
Anna Hedh, europaparlamentariker (S)
Jytte Guteland, europaparlamentariker (S)