Fyrishov kan inte ge enskilda subventioner

Fyrishov arbetar med utvecklingen av en ny simanläggning som ska stå färdig 2023, skriver Björn Wall i en replik.

Fyrishov, Uppsala

Fyrishov, Uppsala

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Debatt2019-10-30 14:28
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Simkunnighet är en viktig lokal och nationell angelägenhet. Där har Upsala simsällskap och Uppsala simskoleförening tillsammans med övrigt föreningsliv och deras förbund en mycket viktig roll att fylla. Det är också imponerande att föreningarna når cirka 1 300 barn och vuxna med simskoleverksamheten.

Badet på Fyrishov delas av många verksamheter och behov. Anläggningen, som håller öppet alla dagar året runt delas av föreningsliv, en bred allmänhet och motionsverksamhet. Kritik framförs mot undervisningsbassängens prissättning. Vilket är en konsekvens av det nya avtal som trädde i kraft den 1 juli 2019 mellan Idrott- och fritidsnämnden (IFN) och Fyrishov AB. 

I och med markeringsavgifterna finns subventionen inte längre kvar, och då blir det en annan kostnad. För Fyrishov AB ett kommunalt aktiebolag är det inte möjligt att ge enskilda subventioner till föreningar i Uppsala kommun.

Parterna i uppdragsavtalet för löpande diskussioner och uppföljningar av innehållet i avtalet. Frågan om ytterligare subventioner för simskoleverksamheten i undervisningsbassägen kommer också att finnas med på vår gemensamma agenda framöver. 

Att Fyrishov följer de av ägaren satta målen och riktade uppdragsavtalen granskas av såväl ägare, revisorer, styrelse och bolagsts många intressenter. Bolagets direktiv är att "bidra till en ökad folkhälsa genom att erbjuda en arena för bad, idrott, fritid och rekreation som är välkomnande för alla". 

Därför är med stor tillförsikt som bolaget nu arbetar för utvecklingen av en ny simanläggning med målet om ett färdigställande år 2023.

På så vis kan bolaget erbjuda än mer kapacitet och verksamhet till en bred allmänhet, skolverksamhet och inte minst till föreningslivet.

Karta: Fyrishov