För 26 år sedan antogs Barnkonventionen av FN, som Sverige ratificerade ett år senare. När Regeringen tillträdde 2014 utökades arbetet för att göra Barnkonventionen till svensk lag, en reform som är efterlängtad av många. En utredning kommer färdigställas till februari nästa år och vi hoppas genom samarbete med alla goda krafter kunna ha en lag på plats ett år senare.
Barnkonventionen garanterar barns rättigheter och har som syfte att alla barn ska behandlas lika. Något som kanske är extra viktigt i dag. Samtidigt ska varje barns specifika behov beaktas. Detta gäller inte minst barn med funktionsnedsättningar. Speciellt fokus är också nödvändigt vad gäller flickor som utsätts för övergrepp i större utsträckning, genom exempelvis människohandel, fysiskt- och sexuellt våld och trakasserier.
I EU har varje tredje kvinna fysiskt- och/eller sexuellt våld sedan de var 15 år, statistik som alltså innefattar väldigt många barn.
Vi måste lyssna till barn för att viljor och behov för att bättre kunna förstå hur vi ska forma samhället. Sverige, EU och resten av världen måste ta ett krafttag för att bekämpa de förtryck som drabbar barn och nedmontera de hinder som så många barn möter i jakten på trygghet. Alla barn är olika och har individuella behov.
Våld är fruktansvärt nog vardag för väldigt många barn, och flickor drabbas allt oftare än pojkar.
Barn är experter på sina egna liv och de lever här och nu, därför vill vi göra barns röster till en maktfaktor. Som framtida bärare av samhället måste vi lyssna till barn redan i dag. Barns åsikter och perspektiv kan hjälpa oss att förstå och skapabättre förutsättningar för en värld utan förtryck och övergrepp.
Världen befinner sig i en kris, det är alla medvetna om. En humanitär kris där människor tvingas fly sina hem sedan en tidigare trygg vardag ersatts av ett tillstånd fylld av krig och terror. Många människor söker nu nya hem och en fungerande vardag.
Väldigt många av dem som flyr är barn, som är i desperat behov av trygghet och omsorg för att kunna fortsätta sina liv.
Sverige tar ett mycket stort ansvar för dessa barn men samtidigt måste Europa dela på det ansvar det innebär att ta emot så många människor som nu söker sig hit. Det är särskilt viktigt om vi vill att människor inte bara ska tas emot väl på kort sikt utan också få ett bra liv i längden.
Konflikter påverkar människor olika, konsekvenserna av att befinna sig i vedervärdiga konfliktområden varierar för varje människa. Barn är dock alltid särskilt utsatta.
Flera institutioner som i fredstid fungerar som en trygg plats, tenderar att under krig förvandlas till skådeplatser för de värsta av övergrepp.
Till exempel vet vi att skolor regelmässigt angrips som en del av krigen runt om vi världen. Förutom detta har många barn förlorat föräldrar eller andra familjemedlemmar. Andra lever med föräldrar som är traumatiserade av våld och flykt.
I Sverige och inom EU arbetar vi på olika sätt för att uppmärksamma barns särskilda behov, i konflikter och när de befinner sig på flykt. För att på bästa sätt kunna möta dessa barns behov och ge möjlighet för dem att bli en del av vårt framtida samhälle måste hela Europa ta ett stort ansvar samtidigt som vi måste jobba för att förhindra framtida konflikter som skapar flykt.
Åsa Regnér, barnminister
Anna Hedh, Europaparlamentariker (S)