Uppsala växer och fler vill bo och verka i vår kommun. Det är vi i Folkpartiet mycket glada över. Fler invånare i kommunen ger fler möten, idéer och möjligheter till utveckling av Uppsala kommun. Inom några år väntas ytterligare 25 000 bostäder byggas i de södra delarna av Uppsala och uppåt 3 000 i Östra Salabacke.
Den storskaliga och välbehövliga utbyggnaden av Uppsala ställer därmed också stora krav på hur vi löser samhällsviktiga funktioner såsom förskolor, vårdcentraler, äldre- och LSS-boenden, idrottsytor, kultur, vägar och kollektivtrafik.
Allt fler experter på stadsutveckling pekar på betydelsen av småskalighet även i stora städer. Det ger ökad trivsel och trygghet. Därför är det avgörande hur vi planerar dessa nya bostadsområden och viktigt att i dessa skapa naturliga mötesplatser mellan människor med olika bakgrunder.
Ytterligare en viktig fråga är att lösa människors dagliga resande på ett tillfredsställande sätt. Det blir allt viktigare för människor att kunna resa hållbart. Att förutsättningar finns för att kunna cykla, promenera eller åka med en effektiv kollektivtrafik väntas spela mycket större roll i framtiden än i dag, även om det redan nu är viktigt för en stor del av vår befolkning.
Undersökningar visar att ungdomar i dag har en mer negativ attityd till bilåkande samtidigt som cyklande och kollektivtrafiksåkande överlag ökar. De städer vars medborgare kan ta sig mellan olika stadsdelar på ett lätt och smidigt sätt beräknas utvecklas mer positivt.
När vi planerar för utbyggnationen av Uppsala kommun måste vi därför låta frågan om transporter få en central roll i processen.
Vi behöver se till att göra kollektivtrafikresande enkelt för Uppsala kommuns invånare samtidigt som vi måste försäkra oss om ett hållbart resande även ur ett miljöperspektiv.
Uppsala kommun har ambitiösa klimatmål och utbyggnationen av vår kommun måste ske på ett sådant sätt att utsläppen minskar i stället för att öka. Frågan om kollektivtrafiken och dess utveckling kommer att vara en av de största utmaningarna framöver. Därför anser Folkpartiet att alla lösningar för transportsystem (kollektivtrafik, gång- och cykelbanor samt bilvägar) måste utredas utan förbehåll. Tyvärr verkar inte den styrande majoriteten i Uppsala kommun, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, och Vänsterpartiet vilja det.
Deras enda lösning heter spårvagn. Det talas väldigt lite om andra, billigare och mer effektiva lösningar.
Folkpartiet vill att vi förbehållslöst ska undersöka de alternativ som finns på marknaden och studera hur andra städer har hanterat sin kraftiga befolkningstillväxt och det ökade trycket på vägnätet och kollektivtrafiken.
Utredningar pågår i detta nu om hur det framtida transportsystemet ska se ut. Samtidigt har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet mer eller mindre lovat att spårvagnar ska bli verklighet i Uppsala. Utan att ta hänsyn till kostnaderna eller till Uppsalas nuvarande utmaningar vill de bygga ett spårvagnsnät.
Den första utredningen som presenterades sommaren 2014 gav en prislapp på cirka 10 miljarder för en sträcka. Dessa pengar finns inte.
Om vi nu hade haft dessa miljarder hade det ändå varit slöseri med skattemedel att satsa alla på Uppsalas stadskärna. Kommunen är större än så. Nu har vi inte alla dessa miljarder och de två miljarder regeringen avsatt för hela Sverige är en spottstyver i sammanhanget.
Att bygga spårvagnar är att lösa framtidens utmaningar med gammaldags och dyra lösningar. I dag organiseras kollektivtrafiken av landstinget och finansieringen ska ta hänsyn till hela länet. Att ensidigt fokusera på Uppsalas tätort urholkar budgeten för kollektivtrafiken, inte bara för andra kommuner utan framför allt för Uppsala kommuns kransorter och för landsbygden.
Vi behöver bygga ut kollektivtrafiken till landsbygden, inte avveckla den.
Den rödgröna majoriteten verkar dock redan ha bestämt sig eftersom de både formellt och informellt pläderar för spårvagnar. Det är enligt Folkpartiet ett misstag att majoriteten låser sig själv och de utredande tjänstemän som är beroende av deras direktiv vid spårvagnar som enda alternativ. Utredningsarbetet blir därmed bakbundet och begränsat. Det hämmar de innovativa och kreativa lösningar som skulle kunna arbetas fram av våra duktiga tjänstemän med hjälp av företag verksamma inom kollektivtrafikområdet.
Om hela Uppsala kommun ska kunna växa måste vi hitta trafiklösningar även för dem som bor på landsbygden. Folkpartiet vill ge landsbygden en effektiv och modern kollektivtrafik och cykelvägar, samtidigt som vi vill hitta lösningar för Uppsalas tätort som är hållbara men som inte slukar alla kollektivtrafikresurser.
Folkpartiet vill lära av andra städer i världen som tidigare brottats med samma utmaningar.
Bogotá i Colombia och Curitiba i Brasilien är miljonstäder som i stället för spårvagn valt ett system som kallas Bus Rapid Transit, ett slags stombuslinjenät.
Om Uppsala skulle välja detta system skulle kommunen utveckla de bussfiler som finns, bygga särskilt utvecklade hållplatser som effektiviserar på- och avstigning, och bemanna dessa med specialutvecklade bussar som får förtur vid trafikljus. På närmare håll har man i Malmö börjat använda något liknande, som kallas för superbussar: gashybridbussar som drivs av både el och gas och som tar upp emot 150 passagerare. Påstigningen skyndas på genom att passagerarena kan kliva på vid vilken som helst av fyra dörrar. Malmö räknar med att detta ger ett snabbare, smidigare och mer miljövänligt resande.
Folkpartiet vill inte att kommunen ska låsa sig vid en teknik, utan vara öppen för att i utredningsarbetet studera flera typer av lösningar och därefter välja den som passar Uppsalas förutsättningar, ekonomi och miljömål bäst. Gröna lösningar som samtidigt tillåter ordning och reda i ekonomin och ett helhetsgrepp om kollektivtrafiken och stadsutvecklingen som tar sikte på framtiden.
Mohamad Hassann, kommunalråd (FP)
Lina Nordquist, landstingsråd (FP)
Stojka Lakic, ledamot i (FP) gatu- och samhällsmiljönämnden
Carl Nettelblad, ledamot (FP) i kollektivtrafiknämnden