Ge medlemmar inflytande

En modern folkrörelse måste göra upp med traditionen att kandidater inte får uttrycka sin vilja till ett politiskt uppdrag öppet, skriver Joel Näsvall, distriktsordförande SSU Uppland.

Öppna processer. En modern folkrörelse måste göra upp med traditionen att kandidater inte får uttrycka sin vilja till ett politiskt uppdrag öppet, skriver Joel Näsvall, distriktsordförande SSU Uppland.

Öppna processer. En modern folkrörelse måste göra upp med traditionen att kandidater inte får uttrycka sin vilja till ett politiskt uppdrag öppet, skriver Joel Näsvall, distriktsordförande SSU Uppland.

Foto:

DEBATT2015-04-26 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om en dryg månad samlas socialdemokrater för partikongress där en av huvudfrågorna är Framtidens folkrörelse. Det är bra att partiet inser att folkrörelsen måste förnyas för att inte dö ut. Men i förslagen som har kommit ut borde partistyrelsen varit mer offensiv. Jag vill se en socialdemokrati som vågar sätta medlemmen i centrum. Det är dags att ta ett steg för att på allvar låta medlemmarna vara med och utforma politik samt välja företrädare.

När Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund ska välja ny ordförande i slutet av sommaren är det Sara Yazdanfar Upplands SSU-distrikt vill se som förbundsordförande.

Den öppna processen måste vara grunden i en folkrörelse som bryr sig om sina medlemmar. Därför tog distriktet beslutet att nominera henne på ett medlemsmöte där alla våra medlemmar fick chansen att rösta. Vi väljer att låta våra medlemmar vara med och rösta i viktiga beslut. Det är något vi hoppas fler inom Socialdemokraterna och SSU tar efter.

Medlemmen är grunden i vår rörelse, därför måste en folkrörelse som vill vara modern alltid ha medlemmen i centrum. Viktiga beslut måste ta hänsyn till mångas viljor, inte några fås i stängda rum.

I dag känner många medlemmar i SSU och Socialdemokraterna att de inte har något att säga till om när det kommer till viktiga beslut, inte minst i personval. På denna punkt måste även SSU bli bättre. Därför måste också vi i SSU förbättra oss för att kunna driva socialdemokratin framåt.

Det finns en tradition av att kandidater inte får uttrycka sin vilja till ett politiskt uppdrag, istället sker valen höljt i dunkel. Med ett sådant klimat minskar möjligheten för medlemmarna att säga sitt. Ett bättre alternativ är en rörelse med öppna processer där kandidater är ute och svarar på medlemmarnas frågor och berättar om sina lösningar på samhällets utmaningar.

För en modern folkrörelse handlar det om att titta framåt, men vi har också saker att lära oss genom att se bakåt. Tiden då Socialdemokraterna samlade hundratusentals människor gav avtryck i samhällsutvecklingen med idéer som var förankrade i samhället. En bred rörelse med mångfald ger legitimitet och tyngd till vår politik. Det är bara så Socialdemokraterna bättre kan representera den samtid vi lever i.

Jag är övertygad om att en rörelse som visar mognad och låter varje enskild medlem vara med och besluta uppfattas som mer modern. Därför bör mer medlemsinflytande vara en självklar del i framtidens folkrörelse. På Socialdemokraternas partikongress i slutet av maj finns chansen att ta steget.

Joel Näsvall, distriktsordförande SSU Uppland

Läs mer om