Om Pfizers övertagande av AstraZeneca går igenom kommer det att innebära en stor förlust för Sverige, skriver Ulrika Lindstrand.
Ni kommer inte förlora era jobb, forskningen kommer fortsätta, ni är viktiga för oss… Så låter det när Pfizer nu vill ta över AstraZeneca. Så lät också det när Pfizer tog över Pharmacia – sedan fick vi gå nästan allihop. Det skriver Ulrika Lindstrand, vice ordförande på Sveriges Ingenjörer och tidigare anställd på Pharmacia.
Sverige är bland de världsledande inom forskning kring läkemedel och här finns unik kompetens. Regeringen har betonat detta i sin senaste forskningsproposition och 11,5 miljarder kronor ska från statligt håll investeras inte minst i livsvetenskap, eftersom man lyssnat till AstraZenecas framtida behov.
Vi kan inte stillasittande stå och se på när kontrollen över tiotals miljarder i skattemedel, och resultatet av några av landets skarpaste hjärnors arbete skeppas iväg bortom horisonten. Expertisen är så gott som helt enig i att affären inte är industriellt sund.
Det handlar om att Pfizer duckar undan skatter och har väldigt lite att göra med utveckling eller produktion av mediciner.
Varken statsminister Fredrik Reinfeldt, Englands premiärminister David Cameron, eller guvernörerna i Delaware och Maryland kan rent formellt hindra Pfizer från att köpa upp AstraZeneca. Men alla som berörs kan göra sina stämmor hörda och visa hur mycket mer än pengar det här köpet kan komma att kosta Pfizer.
Det är dags för såväl politiker som alla oss som är verksamma inom Health science att kasta oss på nödbromsen innan det som var Sveriges industriella flaggskepp förvandlas till en rökpuff och skingras för vinden.
Om Pfizers övertagande av AstraZeneca går igenom kommer det att innebära en stor förlust för Sverige. Det slår rent ekonomiskt om en såpass stor skatteintäkt skulle försvinna utomlands, men minst lika allvarligt är att det potentiellt skulle innebära att hela yrkeskårer inte längre har möjlighet att verka i Sverige, särskilt om det även är tänkt att forskningen skall flytta.
Jag tänker främst på forskare inom läkemedelsindustrin. Det är ett väldigt specifikt område och det kan vara svårt att hitta anställning i något annat fält. Även viktig kunskap inom klinisk testning och analytisk kemi riskerar att försvinna helt. Vi har också ett stort antal underleverantörer som lever på att leverera specialutrustning till lab och produktion i olika skalor. De kommer också att drabbas hårt av en eventuell flytt.
Pfizer lovade dyrt att jobben och forskningen skulle stanna kvar i Sverige när de tog över Pharmacia, men de 5 000 som jobbade för Pfizer vid övergången 2002 är nere på ca 500 idag. Jag minns speciellt känslan av oro, lite hopp som tändes, för att sedan släckas helt när även jag lämnade det som varit Pharmacia. Om Pfizer lovar något är det rimligt att ställa det löftet mot det ganska usla track rekord som företaget har att visa upp.
I nuläget figurerar inte de svenska anläggningarna ens i Pfizers uttalanden och inte heller i USA känner man sig trygg i Delaware och Maryland. Pfizer lämnar inga garantier. Aktiekurs går före framgångsrik produktion och försäljning och för alla oss som på ett eller annat sätt berörs står valet mellan att oroas i tysthet, eller att ge luft åt våra farhågor och högt önska att Pfizer inte får igenom affären med AstraZeneca.
Ulrika Lindstrand
vice ordförande i Sveriges ingenjörer.