Uppsala kommun har infört nya rutiner kring färdtjänsten med beställningscentral och samåkning. Beslutet kunde fattas i en stor politisk enighet, eftersom processen togs ända upp i domstolen för att avgöra frågan om en beställningscentral. Folkpartiet hade självklart helst sett att människor själva fick välja taxi-aktör, precis som det var förut. Men i och med domstolsbeslutet kunde vi inte göra annat än att acceptera detta.
Även om alla reformer måste få tid på sig att få genomslagskraft innan de utvärderas måste vi vara lyhörda så snart problem uppstår. Redan nu måste vi därför skyndsamt åtgärda de brister som gör människors resande alldeles för långt och komplicerat.
Ingen ska behöva acceptera att en jobbresa, ett teaterbesök eller en fritidsaktivitet tar halva dagen i ren restid fram och tillbaka. Våra beslut måste eftersträva ett jämlikt samhälle, särskilt för de mest utsatta.
Den nya modellen har infört samåkning som norm: vill man åka ensam får man betala dubbelt så mycket. Nu har det gått drygt en månad och de första erfarenheterna visar att färdtjänsten försämrats.
Människor som samåker vittnar om att resor som tidigare tog 20–30 minuter nu tar upp till två–tre timmar. Folkpartiet vill därför införa en restidsgaranti för färdtjänstresenärer.
Införandet av samåkning motiveras med att det är bättre ur en miljöaspekt. Men ingen tänker på färdtjänstresenärens miljö. Människor som samåker berättar om smutsiga bilar och hur man får sitta tre personer i baksätet och att det med vinterkläder och allt blir så trångt att man ibland inte ens får på bilbältet. Miljö kan inte vara viktigare än personlig säkerhet.
Att samåka kan vara bra på många sätt, men det måste finnas en rimlighet i samåkningen. Att åka staden runt är inte acceptabelt och antagligen inte heller lönsamt vare sig ekonomiskt eller miljömässigt.
De som har rätt till färdtjänst har det för att de har svårt att transportera sig med kollektivtrafik. Det kan finnas fysiska svårigheter eller andra hinder som gör en bussresa omöjlig. Men många som har en funktionsnedsättning har också en stark vilja och kraft att ibland kunna åka med ”vanlig” kollektivtrafik.
Därför vill Folkpartiet göra det möjligt att de som redan har ett beslut om färdtjänst eller resor till daglig verksamhet (jobb enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) ska åka avgiftsfritt i vanlig kollektivtrafik de sträckor de kan och orkar.
Det är en uppmuntran som gör att fler kan prova om kollektivtrafik ibland kan fungera för dem, vilket kan ge ett friare liv och kanske även färre dyra taxiresor.
Alla som är beviljade färdtjänst bör få ha en ledsagare med. Även om färdtjänstresenären inte bedöms behöva stöd under själva resan kan ju personen behöva stöd i direkt anslutning till resan. Inte sällan är ledsagaren ens partner och om man tillsammans ska åka någonstans och den ena behöver åka färdtjänst är det inte rimligt att de båda tvingas resa på olika sätt och att ledsagaren måste se till att hinna fram i förväg för att ta emot.
I dag kan individerna ringa och beställa resor 06–22 på vardagar och 08–22 på helger.
Att man inte kan ringa dygnet runt och beställa färdtjänst begränsar möjligheten till spontanitet helt.
En del som åker färdtjänst kan ju vara i behov av att åka hem efter ett restaurangbesök eller liknande och då är det inte lätt att säga på förhand när exakt det passar att åka hem. Människor som på många sätt redan är begränsade ska inte ytterligare begränsas av kommunens eller landstingets system.
Det här är några axplock av effekterna för det nya färdtjänstsystemet. Politik handlar om att våga fatta beslut och politik handlar också om att lyssna när besluten gått fel och våga parera bristerna omgående. Vi lämnar därför in motioner i både kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige och föreslår fyra snabba åtgärder:
– Att restidsgaranti införs för alla som använder färdtjänst
– Att kollektivtrafikresor görs avgiftsfria för personer med rätt till färdtjänst
– Att systemet med fri ledsagare återinförs, i stället för behovsprövad sådan
– Att telefontiderna utökas till en bemanning som möter individernas behov.
Vi hoppas att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som styr Uppsala i dag hanterar vår motion skyndsamt så att riktlinjerna ändras i enlighet med vårt förslag och att sunt förnuft får råda inom färdtjänsten.
Mohamad Hassan
kommunalråd (FP)
Lina Nordquist
landstingsråd (FP)
Carl Nettelblad
ledamot (FP) i kollektivtrafiksnämnden
Stojka Lakic
ledamot i (FP) gatu- och samhällsmiljönämnden