Ge SJ samma villkor

Är det skäligt att trafik på samma sträcka har olika finansiering? undrar representanter för Allians för Knivsta.

Björn-Owe Björk

Björn-Owe Björk

Foto: Maria Lindblom

DEBATT2015-02-02 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Knivsta kommun är en av Sveriges snabbast växande kommuner. En stor del av befolkningen pendlar varje dag till sina arbeten i andra kommuner på båda sidor om länsgränsen. Närheten till motorvägen, järnvägen och flyget ger många möjligheter till resande.

Trots det väcks ibland en oro över om SJ ska sluta att göra uppehåll i Knivsta. Eftersom resande med spårbunden trafik är centralt för kommunens och regionens utveckling, har kommunen träffat SJ för en diskussion om detta.

Sedan 1995 finns en överenskommelse med SJ om att de ska etablera ett regionalt trafiksystem i huvudsak utan ersättning från länen. Detta var en fungerande lösning när länstrafiken enbart opererade inom länsgränserna. I och med att SL:s subventionerade trafik nu går över länsgränsen har konkurrensförhållandet blivit mer snedvridet.

SJ tappar numera resenärer till pendeltågen som körs av UL/SL. Detta är alltså en konstlad konkurrenssituation som förstärks av att UL:s sänkningar av priset för månadskort tillåts slå igenom i den långväga trafiken till Stockholm.

Vi anser att det är en kvalitetsökning för boende i regionen att SL har förlängt sin linje till Uppsala. Samtidigt ställer detta kvar på förnyade diskussioner kring SJ:s konkurrenssituation.

Är det skäligt att trafik på samma sträcka har olika finansiering? Landstinget i Uppsala län bör som en av de berörda kollektivtrafikmyndigheterna ta initiativ till att villkoren för att bedriva trafik blir mer likvärdiga.

Enligt Mälardalstrafikens (MÄLAB) planering kommer det från 2017 att finnas en beredskap att ta över och köra snabba regionaltåg på sträckan Uppsala, Knivsta, Märsta/Arlanda, Stockholm om SJ inte längre kan finnas kvar på grund av bristande lönsamhet. Hela sträckan är i dag olönsam för bolaget.

Vi frågar oss om inte SL och UL som delägare i MÄLAB borde subventionera trafiken likvärdigt oavsett vilket bolag som bedriver den?

MÄLAB planerar nu för en ”Mälardalstaxa” från 2017, med giltighet både i den regionala tågtrafiken och i den lokala kollektivtrafiken. Därmed blir det möjligt för pendlare att nyttja både regionaltåg, spårvagn, tunnelbana, pendeltåg och buss utan krav på tilläggsköp.

Kanske kunde SL och UL, inte minst då de är delägare i MÄLAB ha avvaktat eller försökt att tidigarelägga detta införande innan man ytterligare snedvrider konkurrensen mellan SJ och SL/UL?

Risken är annars att den snabba regionaltågstrafiken av prisskäl tappar många kunder till de långsammare pendeltågen. Det borde inte vara orimligt att utveckla spelreglerna så att SJ eller andra trafikföretag kan erbjuda sina tjänster på ett likvärdigt sätt.

Knivsta kommun kommer enligt befolkningsprognosen att öka från dagens 16 000 till cirka 22 000 invånare år 2025. Mot bakgrund av att en så stor del av befolkningen arbetar i Stockholm eller Uppsala kommer pendlingen att fortsätta att vara navet i kommunens utveckling.

För Allians för Knivsta

Klas Bergström, kommunstyrelsens ordförande (M)

Anders Eskhult, 1:e vice ordförande (C) kommunstyrelsen

Björn-Owe Björk, gruppledare (KD)

Anne-Marie Morhed, gruppledare (FP)

Knivsta

Läs mer om