God arbetsmiljö ger högre patientsäkerhet

Vi har beslutat införa vårdnära service och kartlägger nu medarbetarnas administrativa börda, skriver regionråd från M, L och MP.

Malena Ranch

Malena Ranch

Foto: Christine Richter

Debatt2019-02-05 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Patientsäkerhet och arbetsmiljö hänger ihop. Därför behöver Region Uppsala ett långsiktigt arbete där faktorer som stärker såväl vården som arbetsmiljön identifieras och följs upp.

Ett helhetsgrepp kring dessa frågor kan ge synergier och få stor effekt.

Eftersom det finns en tydlig koppling mellan hur sjuksköterskor upplever sin arbetsmiljö och hur patientsäker vården är, måste vi lyssna på de som arbetar i vården.

Region Uppsala har för första gången genomfört en mätning av ”Hållbart säkerhetsengagemang” (HSE). Mätningens resultat ger en ögonblicksbild av medarbetarnas upplevda förutsättningar för att ge en säker vård, arbeta med kvalitetsförbättringar och patienternas delaktighet. HSE ger ett index på mellan 0–100.

I Region Uppsalas första mätning, som genomfördes under 2018, blev resultatet 62, vilket även motsvaras av resultatet för Akademiska sjukhuset. Lasarettet i Enköping nådde index 64 och Folktandvården 65.

Det innebär att det finns möjligheter och behov av förbättringar.

Vi i Region Uppsalas blågröna styre tar denna fråga på stort allvar. I dag finns ingen nationell sammanställd statistik kring HSE, men Region Uppsala arbetar nationellt för att det ska bli så.

Region Uppsala som arbetsgivare har en resa att göra när det gäller att se varje medarbetares kunskap och kompetens samt tillvarata den på bästa möjliga sätt.

Därför har vi fattat beslut om att införa vårdnära service och påbörjat ett arbete för att kartlägga medarbetarnas administrativa börda.

Det är exempelvis bättre att annan personal är sjuksköterskor städar sängar och fyller på förråd.

Från politiskt håll ser vi också fram emot att få lyfta fram, förstärka och synliggöra kvalitetsarbetet. Kvalitetsuppföljningen måste bli bättre och mer transparent.

Alla skattebetalare har rätt att veta vilken vård de får för pengarna.

Vårdens medarbetare ska alltid känna till vilka kvalitetsparametrar som är viktigast i deras verksamhet och ha möjlighet att bidra i arbetet med en vård av hög kvalitet.

I Region Uppsala finns exempelvis stor utvecklingspotential när det gäller att göra patienterna delaktiga i sin vård.

För att klara den nödvändiga utvecklingen av en god, nära och tillgänglig vård måste hälso- och sjukvården i vårt län kunna attrahera och behålla rätt kompetens. De som arbetar inom en kunskapsintensiv och föränderlig verksamhet som hälso- och sjukvården bör erbjudas vidareutbildning.

Om arbetsplatsen möjliggör för medarbetarna att fullt ut tillämpa sina kunskaper bidrar fortbildning till ökad patientsäkerhet, bättre vård och färre vårdkomplikationer.

Vi önskar från politiskt håll en hög delaktighet också från regionens anställda i vården då vi arbetar med dessa frågor. En mätning av säkerhetskulturen kommer genomföras varje år och resultaten kommer att följas med stort engagemang. Vi ser fram emot att förbättra förutsättningarna och att göra skillnad på det här området.

Emilie Orring, regionråd (M) och ordförande i Utskottet för personal, kompetensförsörjning och utbildning

Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande i Sjukhusstyrelsen

Malena Ranch, regionråd (MP) och ordförande i Vårdstyrelsen

Läs mer om