God mat är vård

Nu ska patienterna på Akademiska få mat som lagas på sjukhuset och serveras av måltidsvärdar, skriver Johan Edstav.

Johan Edstav (MP)

Johan Edstav (MP)

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2016-04-27 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På dagens landstingsfullmäktige kommer matfrågan upp för diskussion och beslut, som innebär att patienterna på Akademiska sjukhuset äntligen ska serveras mat lagad på sjukhuset och inte få mat körd från Västerås. I ärendet finns ett förslag om förstudie för nytt produktionskök på Akademiska sjukhuset samt hur maten ska tillagas för våra patienter.

Den mat som tillagas och serveras inom landstinget ska inte bara vara näringsriktig utan även tilltalande, välsmakande och klimatsmart.

En av mina viktigaste utgångspunkter har varit att maten ska lagas på plats på Akademiska sjukhuset. Vårt sjukhus ska använda råvaror som är ekologiska, rättvisemärkta och fria från genmanipulerade grödor. Det gäller såväl patientmat som den mat som serveras i personalrestaurang och kaféer.

Landstinget och Akademiska sjukhuset fick under alliansens styre mycket kritik för den mat som patienterna serverades. Inte minst blev det tydligt i en undersökning gjord av Sveriges kommuner och landsting 2012, där Uppsala läns landsting fick sämst resultat i landet då patienterna själva fick bedöma den mat de serverades. För Miljöpartiet och Socialdemokraterna är det självklart att landstinget ska göra mer för att servera mat av hög kvalitet och som våra patienter uppskattar.

Den kombination som nu föreslås med lagad mat som direkt kyls ned, så kallad 1-2-3-servé-metoden, och varmserverad mat för de patienter som vårdas under längre tid eller har särskilda behov, bidrar till en patientmat som säkerställer god kvalitet, höga hygien- och säkerhetskrav, bra variationsmöjligheter och stor flexibilitet.

Vid 1,2,3 servé-metoden värms tallriken när patienten önskar äta, och portionsstorleken kan då anpassas för den enskilda patienten. Vid varmmatsservering hanterar personalen maten när den kommer från produktionsköket. För patienter med sämre näringsupptag eller dålig aptit kan portionsstorleken anpassas och samtidigt göras mer energirik. För de patienter som har särskilda behov kan köket laga specialkost.

Man måste komma ihåg att måltiden är mycket mer än bara livsmedel. Hur bra maten än är sett till smak, kvalitet och näringsinnehåll så är också måltidsupplevelsen oerhört viktig.

God service, bemötande och trevlig måltidsmiljö är lika betydelsefull som själva maten.

Ett av de första beslut vi tog när vi tillträdde efter valet 2014 var att starta en utredning för att undersöka om hur Akademiska sjukhuset ska kunna utveckla patientmaten för att höja kvaliteten på maten hela vägen från tillagning till tallrik. Utredningen skulle också studera hur man ytterligare kan förbättra måltidsupplevelsen. Under utredningens arbete har flera inspirerande exempel på sjukhus studerats, där engagerade medarbetare har lyckats vända utvecklingen från en mat som inte alls varit uppskattad till att kunna erbjuda mat som prisats av patienterna. En viktig framgångsfaktor har visat sig vara introducerandet av måltidsvärdar. Måltidsvärdarna kan uppnå en ”måltidskedja” mellan kök och vårdavdelning på sjukhuset vilket är viktigt och bidrar till en positiv måltidsupplevelse och ökad trygghet sett till kostpreferenser, allergier, näringsinformation och allt annat som har med maten att göra.

Det är viktigt att komma ihåg att maten spelar stor roll för bättre hälsa hos patienten sett till såväl näring som till själva måltidsupplevelsen, och den bidrar därmed till bättre allmäntillstånd och tillfrisknande.

Därför är jag väldigt glad att i dag kunna vara med och fatta ett av besluten på väg, både mot att Akademiska sjukhuset ska börja laga egen mat och att sjukhuset ska få särskilda måltidsvärdar som ska arbeta med att maten och måltidsupplevelsen verkligen blir en central del av vården.

Johan Edstav, landstingsråd (MP)

Patientmat

Läs mer om