Sverige har stora utmaningar inom migrations- men inte minst inom integrationspolitiken. Stora ansträngningar har gjorts de senaste åren för att lägga om mottagandet och ett tydligare fokus på arbete i stället för bidrag.
Den skiljelinjen kvarstår mellan Folkpartiet och Socialdemokraterna som i decennier fört en politik utan krav.Folkpartiet skiljer sig också gentemot Moderaternas lagda motion om anhöriginvandring.
I stället för att göra det svårare för familjer att återförenas är det integrations- och arbetsmarknadspolitiken som måste reformeras. Det är inte ovanligt i dag att människor som flyr konflikt och krig splittras där en förälder är i Sverige, en annan i Tyskland och med barn i ett närområde till konfliktområdet. Ett annat vanligt exempel är en förälder med barn i Sverige som har sin partner kvar i hemlandet.
Sverige tar ett stort solidariskt ansvar och vi ska fortsätta göra det samtidigt som vi ständigt måste bråka med övriga EU-länder att aktivt ta sin del av ansvaret. Parallellt måste vi göra vår hemläxa. Hur kan vi förebygga inlåsningseffekter i bidragssystemet för snabba på övergången ut i arbetslivet och att det inte ska vara lönsamt att tacka nej till ett arbete med en riktig lön?
Folkpartiet vill förbättra stödet för nyanlända kvinnor, fortfarande är det en målgrupp som inte får tillräckligt med insatser och stöd.Det är också denna kvinnogrupp som befinner sig längt ifrån arbetsmarknaden.
Att korta tiden utanför är en viktig fråga för oss. Folkpartiet vill också underlätta regelverket så att Arbetsförmedlingen snabbare kan dra in ersättningen för personer som helt eller delvis uteblir från etableringsinsatser som praktik, språkstudier eller samhällsinformation. När en etableringsplan upprättas hos Arbetsförmedlingen är det avgörande för integrationsprocessen att den enskilde aktivt deltar i samhällets insatser. Risken är annars fortsatt utanförskap och bidragsberoende.
Arbetsförmedlingens möjligheter att agera snabbt i samråd med kommunerna som har en viktig funktion i integrationsarbetet de första åren är central, därför måste reglerna förändras.
Dessa är några åtgärder som Folkpartiet menar är viktiga att förändra när vår välfärd kräver en kraftig årlig arbetskraftsinvandring. Fokus måste därför snarare ligga på hur integrationsarbetet och mottagandet bättre leder till arbete, än hur återföreningar ska försvåras.
Roger Haddad, riksdagsledamot (FP), arbetsmarknads-och integrationspolitisk talesperson